16/04/24

Ross Branch eerste Botswaan die Dakar etappe wint.

Ross Branch eerste Botswaan die Dakar etappe wint.

De Botswaan Ross Branch (KTM) heeft de tweede etappe bij de motoren gewonnen en schreef daarmee een stukje Botswaanse motorsport geschiedenis. Nooit eerder slaagde een Botswaan erin om een etappe in de Dakar te winnen. Branch had bij aankomst 1 min 24 sec voorsprong op Sam Sunderland (KTM) die de leiding overneemt van zijn teamgenoot Toby Price (KTM). De Australiër beleefde een moeilijke openingsfase maar kan nadien de schade toch nog enigszins beperken.

Voor het eerst in deze Dakar werd het roadbook een kwartier voor de start uitgedeeld. De tweede etappe bracht de karavaan van Al Wajh naar Neom. Een trip van 401 km waarvan 367 km tegen de tijd.

Bij de motoren is het een super marathon etappe.  Na de rit krijgen de toprijders slechts 10 minuten de tijd krijgen om aan hun motor te werken. Toby Price moest als leider als eerste de woestijn in en dat beviel hem slecht. De Australiër bereikte pas als 30e het eerste waypoint en moest daar al 7 minuten prijsgeven. Price begon vervolgens aan een opmars om zo toch nog als 15e te eindigen. Behalve 12 min 13 sec verloor hij ook de leiding aan teamgenoot Sunderland die als tweede eindigde na de Botswaan Branch. Brabec (Honda), de eerste achtervolger van Price, kende eveneens een moeilijke dag. De Amerikaan eindigde als 11e op 8 min 45 sec van de dagwinnaar.

Branch begon uitstekend aan zijn etappe en draaide constant bovenaan mee. Vorig jaar eindigde was hij beste rookie en eindigde hij 13e algemeen.  In de stand schuift Branch, gisteren goed voor de 14e plaats, op naar de 6e plaats op 4 min 19 sec van de nieuwe leider.

De Boliviaan Daniel Nosiglia Jager (Honda) kwam na 141 km ten val en werd met een hoofdverwonding afgevoerd naar het ziekenhuis. De Spaanse Laia Sanz (KTM) kwam in begin van de etappe eveneens ten val maar kon na 20 minuten haar wedstrijd verder zetten.

Foto Sam Sunderland met dank aan Red Bull Contentpool


Ontdek