25/02/21

De Dakar 2021 wordt onuitgegeven editie

De Dakar 2021 wordt onuitgegeven editie

De 43e Dakar rally wordt in 2021 van 3 tot en met 15 januari georganiseerd in Saoedi-Arabië. ASO stelde de Dakar 2021 vandaag voor tijdens een online persvoorstelling. Havenstad Jeddad doet dienst als start en aankomst. Onderweg houdt de karavaan halt in Ha’il. Het parcours is volledig vernieuwd en de deelnemers krijgen dagelijks net voor de start hun roadbook. Daarmee wordt de Dakar 2021 een onuitgegeven editie.

Nadat eerder de Dakar georganiseerd werd in Europa, Afrika en Zuid-Amerika werd begin dit jaar de stap richting Azië en Saoedi-Arabië gezet. ASO omschrijft dit als Chapitre III. De deelnemers kregen dagelijks een uitdagend parcours voor de wielen geschoven met heel veel zand en duinen gekruid met veel navigatie. Saoedi-Arabië was het 30e land dat de Dakar aandeed en dat zal nog even zo blijven. Het plan om begin volgend jaar ook andere landen aan te doen werd omwille van Covid-19 opgeborgen.

Volgend jaar krijgen de deelnemers een volledig nieuw parcours voor de wielen geschoven met de nadruk op navigatie. Vanaf de eerste tot en met de laatste etappe zullen er zand en duinen op het menu staan. Op 1 en 2 januari zijn er de technische en administratieve controles. Op 3 januari gaat de 43e Dakar van start in Jeddah, de op één na grootste stad van Saoedi-Arabië die bovendien gelegen is aan de Rode Zee. Als havenstad is Jeddah, met start en aankomst, logistiek gezien een interessante keuze. Onderweg wordt voor de traditionele rustdag halt gehouden in Ha’il. Op 9 januari is er bijgevolg geen competitie.

In de voorbije editie experimenteerde wedstrijdleider David Castera  in enkele etappes met het bedelen van het roadbook net voor de start. In de editie van volgend jaar zullen de deelnemers dagelijks net voor de start het roadbook overhandigd krijgen. Hiermee wil Castera de gemiddelde snelheid omlaag krijgen en hoopt hij dat dit de veiligheid ten goede zal komen. Bij het naderen van gevaarlijke zones zullen de deelnemers door middel van een alarmsignaal gewaarschuwd worden. Er zullen ook trage zones zijn waar de snelheid gecontroleerd zal worden. De motorrijders zullen een beperkt aantal banden kunnen gebruiken en worden verplicht om jassen te dragen met geïntegreerde airbags. De organisatie anticipeert hiermee op de tragische ongevallen waarbij dit jaar motorrijders Paulo Gonçalves en de Nederlander Edwin Straver om het leven kwamen.

Er is volgend jaar ook ruimte voor nostalgie. Met de Dakar Classic wordt er een regelmatigheidswedstrijd in het leven geroepen waaraan voertuigen ouder dan bouwjaar 2000 kunnen aan deelnemen. Het moet een eerbetoon worden aan het rijke verleden van de moeder aller rallyraids. Deelnemers aan de Dakar Classic rijden hetzelfde parcours als hun collega's.

De inschrijvingen voor de Dakar 2021 gaan van start op 15 juni.

Copyright BELGA / De Broodplank
Foto screenshot presentatie

 

 

 


Ontdek