17/01/21

Vader en zoon Imschoot en Van der Vaet zijn begonnen aan hun Dakar

Vader en zoon Imschoot en Van der Vaet zijn begonnen aan hun Dakar

Vader en zoon Imschoot zijn vandaag met een 47e tijd aan hun Dakar begonnen. Jan Van der Vaet reed aan de zijde van Pascal De Baar en Stefan Slootjes de 10e tijd bij de trucks. 

“Wij eindigen als 10e en onze collega’s van het Riwald team zijn 7e. Dat zijn ideale startposities voor de rit van morgen die toch wel veelbelovend lijkt” zegt Jan Van der Vaet. “David Castera gaf daarnet toelichting bij de rit van morgen. Tot aan 70 km rijden we in canyons en zijn er heel wat droge rivierbeddingen die me moeten doorkruisen. Nadien wordt het opletten om niet lek te rijden. Halfweg de rit wacht ons een stevige portie navigatie van zo’n 50 km met verschillende pistes. De laatste 100 km zijn dan weer iets sneller met af en toe een technisch stuk. Laat ons hopen dat we onze plaats kunnen behouden. Een ongeschreven wet in de Dakar zegt dat hoe langer je kan blijven zitten op je motor, in je wagen of truck, hoe meer kans je maakt op de top 10. Laat ons dat maar voor waarheid aannemen.”

“Het plan was om de wagen te leren kennen en om gewoon te worden aan voor mij toch wel een andere manier van werken” zegt Olivier Imschoot. “In andere wedstrijden ben ik ’s avonds nog uren en uren bezig om het roadbook door te nemen, gevaarlijke situaties in te kleuren zodat ik die op tijd en met de nodige klemtoon kan aangeven aan mijn vader. In de Dakar is dat allemaal anders. Vandaag kregen we vijf minuten voor de start een volledig kant en klaar, ingekleurd roadbook. Vanaf morgen is dat telkens tien minuten voor de start.  Het mag dan al ingekleurd zijn, het is toch wennen want iedereen heeft zo zijn eigen stijl. Maar kijk, het is zo en het is hetzelfde voor iedereen. Het voordeel is dat ik ’s avonds wat meer tijd heb om andere dingen te doen.”

Halfweg de proloog van vandaag had het duo de rijder voor hen al ingehaald. “We hadden het nog tegen elkaar gezegd en na goed 4 km was het van dattum” zegt Olivier Imschoot. “Tijdens zo’n korte proef gaat niemand graag op zij dus hebben we toch even in het stof van onze voorligger gereden. Uiteindelijk zijn we hem dan toch kunnen voorbijrijden. Maar er viel niets te winnen vandaag.”

Tekst copyright De Broodplank / Belga
Foto's met dank aan Olivier Imschoot en Jan Van der Vaet

 


Ontdek