17/01/21

Dakar 2021 - overzicht van de eerste week

Dakar 2021 - overzicht van de eerste week

De Dakar is halfweg. Morgen beginnen 231 voertuigen, waarvan 78 motoren, 14 quads, 56 wagens, 49 lightweight vehicles en 34 vrachtwagens aan de tweede week die begint met een marathonetappe. Van Belgische zijde is er met Tom Colsoul één opgever.

Bij de motoren ligt de wedstrijd nog volledig open. In zeven dagen waren er zes verschillende leiders. Joan Barreda Bort (Honda) won drie etappes, maar staat in de stand niet eens in de top 3. De Spanjaard is 7e op slechts 6:25 van leider Toby Price (KTM), winnaar van één etappe. Kevin Benavides (Honda) is tweede op 2:16. De Argentijn kreeg 2 min straftijd voor overdreven snelheid in een zone waar er een snelheidsbeperking gold. Hij rijdt ook rond met een gebroken neus nadat hij eerder deze week met zijn neus op zijn GPS botste en daarbij ook zijn helm beschadigde. De enige Belgische motard in wedstrijd is Walter Roelants (Husqvarna). De 60-jarige Roelants kan terugblikken op een relatief goede eerste week. In de stand is hij 62e.

Bij de wagens leidt Stéphane Peterhansel (MINI John Cooper Works Buggy). De recordwinnaar heeft aan Nasser Al-Attiyah (Toyota Hilux) een stevige klant. De Qatarees volgt als 2e op 5:53. Carlos Sainz (MINI John Cooper Works Buggy) is derde op 40:39”. Met nog een marathonetappe op zondag en maandag en een zeer moeilijke voorlaatste etappe op donderdag is hij nog niet uitgeteld. Jakub Przygonski (Toyota Hilux) is vierde en volgt al op 1:11.36. Eerder deze week moest Tom Colsoul opgeven nadat hij samen met Ten Brinke crashte. Beiden kwamen ongeschonden uit het wrak en zijn intussen opnieuw thuis. Fabian Lurquin stond samen met Matthieu Serradori (Century) heel even virtueel op het podium maar zakte na een navigatiefoutje op woensdag en dubbele pech op donderdag en vrijdag helemaal weg tot de 50e plaats. Vader en zoon Imschoot zijn als debutanten de beste Belgen bij de wagens. Zij verloren donderdag ruim vier uur in de woestijn toen hun Optimus plotseling niet meer wou starten. Halfweg de Dakar zijn ze 40e. Een andere debutant is Alexandre Leroy (Century) die samen met Nicolas Delangue 42e is.   

Bij de vrachtwagens staan Pascal De Baar, Stefan Slootjes en de Belg Jan Van der Vaet op de rand van de top 10. Het trio is 11e en hoopt volgende week de top 10 in te duiken. Net als de voorbije jaren heerst Kamaz bij de trucks. De Rus Sotnikov won vier etappes en heeft een comfortabele voorsprong van 37:34 op zijn teamgenoot Shibalov. Dave Berghmans, Luca Lorenzato (Ita), Bob Beens (Iveco) zijn nog in wedstrijd maar staan voorlopig niet in het klassement.

Bij de lightweight vehicles vinden we Danny Pearl en Charly Gotlib (Can-Am) terug als 45e. De Pool Domzala (Can-Am) rijdt aan de leiding. Twee opvallende rijders in deze categorie. De Spaanse Cristina Gutiérrez (OT3) won als eerste vrouw sinds Jutta Kleinschmidt in 2005 een etappe in de Dakar. Ze was eveneens de eerste vrouw tout court die een etappe bij de lightweight vehicles won. Een andere was de 18-jarige Amerikaan Seth Quintero (OT3) die op vrijdag als jongste rijder ooit een rit won in deze categorie. Eerder op de week was hij de jongste winnaar ooit bij de proto’s. Beide rijders maken deel uit van het Red Bull Junior Team. Hun wagens worden ingezet door het Belgisch Overdrive Racing.

Tekst copyright De Broodplank / Belga
Foto met dank aan Serradori (Facebook)


Ontdek