25/04/24

William Wagner verslaat Maxime Potty met 0.6 sec

William Wagner (VW Polo GTI R5) heeft de Rally van Haspengouw gewonnen, dat is de openingswedstrijd van het BRC 2023. Wagner versloeg na een spannende wedstrijd Maxime Potty (Citroën C3 Rally2) met nauwelijks 0.6 sec. Cédric Cherain (Hyundai i20 N Rally2) eindigde als derde op 18.3 sec.  Tom Boonen (Lancia Delta Rally 16V) bekroont zijn debuut in het BRC met een tweede plaats bij de Historics.

Vooraf werden ex-kampioen van België Adrian Fernémont (Skoda Fabia Rally2 evo), vice-kampioen van België Gino Bux (VW Polo GTI R5), Cédric Cherain en thuisrijder en met vijf zeges recordwinnaar in de Rally van Haspengouw Kris Princen (Citroën C3 Rally2) als favorieten bestempeld om deze 25e editie van de Rally van Haspengouw te winnen.  Maxime Potty, bezig aan zijn derde jaar in het BRC, zette hen allen een neus door de snelste tijd te rijden in de eerste en in de tweede rit.  Gino Bux antwoordde gepast met twee snelste tijden maar het was Maxime Potty die na de eerste lus van vier klassementsritten als leider de assistentiezone in Brustem inreed. “Neen, in ben niet verrast dat ik aan de leiding rijd. Dit is het resultaat van de ervaring die we vorig jaar hebben opgedaan”, zei Potty. Kris Princen volgde als tweede op 6.3 sec. William Wagner, een Belgische rijder die start met een Franse licentie en vooral in Frankrijk rally’s rijdt, volgde als derde op acht seconden gevolgd door Gino Bux en Adrian Fernémont.

Fernémont en de Rally van Haspengouw is geen goede match. De ex-kampioen van België won deze wedstrijd nog nooit en zou ook deze jubileumeditie niet winnen. Fernémont won zaterdagnamiddag één rit maar ging dan bij de tweede doortocht in Gelmen in de fout en moest opgeven vanwege een kapotte radiator. In die tweede ronde van vier klassementsritten won Willam Wagner drie klassementsritten waardoor hij tot op 0.5 sec naderde van Maxime Potty. Kris Princen verloor kostbare tijd vanwege een probleem met de benzinepomp en mocht bijgevolg een kruis maken over een zesde eindzege in de Rally van Haspengouw.

De derde lus van drie klassementsritten zou beslissen over winst en verlies. In de hoofdrol twee rijders die nog nooit een wedstrijd van het BRC gewonnen hadden. Potty vergrootte eerste zijn voorsprong tot 1.5 sec maar met nog één rit te rijden nam Wagner het commando over. Het verschil tussen de eerste en tweede plaats was 0.8 sec. Potty won de slotrit maar kon slechts 0.2 sec goedmaken op Wagner die voor het eerst in zijn carrière een manche van het BRC weet te winnen.  “Ik ben eerder voorzichtig begonnen om dan crescendo te gaan. Onderweg maakte ik ook nog een foutje maar ik ben zeer tevreden met deze eerste zege. Het was leuk. Het wordt tijd dat de Belgen nu ook eens in Frankrijk komen rijden.”  De Rally van Haspengouw was voor de 29-jarige Wagner een voorbereidingswedstrijd op de Rallye Le Touquet Pas-de-Calais, de openingswedstrijd van het Franse asfaltkampioenschap die half maart gereden wordt.

Maxime Potty eindigde als tweede, maar omdat Wagner niet deelneemt aan het kampioenschap en bijgevolg geen punten kan scoren, is Potty de eerste leider in het BRC.  Cédric Cherain eindigt in zijn eerste wedstrijd met de Hyundai i20 N Rally2 als derde en is tweede in het kampioenschap. Gino Bux is vierde in de eindstand en derde in het kampioenschap. Adrian Fernémont scoorde geen punten en moet meteen achtervolgen. Een deelnemer mag zeven resultaten in rekening brengen waarvan minimum vijf Championship Events en maximaal twee wedstrijden van de Rally Cup.

Thuisrijder Jonas Langenakens reed met een overjaarse Mitsubishi Lancer Evo VII naar de achtste plaats. Marvyn Henrard (Porsche 997 GT3) won het GT-klassement. Jonas Dewilde (Renault Clio Rally4) was de beste junior. Dirk Deveux (Ford Sierra RS Cosworth 4x4) was de beste bij de Historics. Tom Boonen eindigde als tweede in diezelfde klasse op 3:31:3. De ex-wereldkampioen wielrennen verloor enkele minuten toen een gaskabel het begaf. Boonen slaagde erin om een noodreparatie uit te voeren en alsnog de finish van de klassementsrit te halen.

De volgende manche van het BRC is de South Belgian Rally. Deze rally wordt half maart gereden.