02/05/24

Stad Borgloon haalt het BK Elite 3 en Masters naar Kerniel

Stad Borgloon haalt het BK Elite 3 en Masters naar Kerniel

Op vrijdag 21 juli 2023 wordt er in Borgloon gekoerst voor de Belgische titel bij Elite 3 en Masters. De organisatie ligt in handen van de Koninklijke Wielerclub De Spurters uit Kerniel. De renners krijgen die dag een glooiend parcours voor de wielen geschoven met start en aankomst in Kerniel. Behalve Kerniel worden ook met Gors-Opleeuw en Jesseren ook twee andere Loonse deelgemeenten bij het BK betrokken. 

Voor het eerst in de geschiedenis van Borgloon wordt er op 21 juli een nationaal wegkampioenschap georganiseerd. “Er deed zich een opportuniteit voor om het Belgische Kampioenschap naar Borgloon te halen en daar hebben we gebruik van gemaakt”, zegt burgemeester Jo Feytons. “Maar tegelijk mag de opportuniteit nog zo groot zijn, als je geen mensen hebt om zo’n kampioenschap te organiseren sta je nog nergens.  In Kerniel is er de KWC De Spurters waarmee we al een lange en goede samenwerking hebben.  Wij hebben die twee kampioenschappen gewoon kunnen inpassen bij hun activiteiten. Soms is één en één twee en moet je het niet moeilijker maken dan het is.  Dit is voor alle partijen een win win situatie. Borgloon is een stad die leeft van het toerisme en die zeer sportminded is. Ook die twee dingen kunnen op 21 juli hand in hand gaan.”

Op Pinstermaandag is er de Ronde van Limburg die Borgloon maar liefst vier keer aandoet. En op de nationale feestdag wordt er gestreden voor twee Belgische Kampioenschappen. “Met deze organisatie willen wij onze kandidatuur om volgend jaar het EK te mogen ontvangen kracht bijzetten”, zegt Jo Feytons. “Een BK is een nationaal uithangbord voor onze stad en de streek. Een EK vergroot die aandacht alleen maar. Wij willen aantonen dat wij klaar zijn om ook daar organisatorisch goed voor de dag te komen.”

In het koersgekke Kerniel heeft men ervaring met het organiseren van wielerwedstrijden. Behalve de jaarlijkse afspraak in het veld organiseerde KWC De Spurters de voorbije jaren ook ettelijke Limburgse Kampioenschappen in Kerniel.  Nu organiseert de plaatselijke wielerclub in nauwe samenwerking met Stad Borgloon voor het eerste een Belgisch Kampioenschap. “Het is fantastisch dat het stadsbestuur zo’n inspanning heeft geleverd om beide kampioenschappen naar hier te halen én dat wij als plaatselijke wielerclub beide wedstrijden mogen organiseren”, zegt voorzitter van KWC De Spurters en van Limburg Cycling Alex Onclin. “De afgelopen jaren zijn wij als organisatie flink gegroeid. Met onze bestuursploeg willen wij ons kerkdorp Kerniel op de kaart zetten.  Tijdens de winter organiseren wij op één dag meerdere veldritten en tijdens het kermisweekend organiseren wij tal van wielerwedstrijden. Daar komen nu in één keer twee Belgische Kampioenschappen bij.  Het wordt werken om alles gebolwerkt te krijgen, maar die uitdaging gaan wij niet uit de weg.”

Wie Borgloon en in één adem Haspengouw zegt weet dat de landschappen vaak doen wegdromen naar Toscane en dat het er voor geen meter vlak is. “De renners mogen zich opmaken voor een glooiend parcours met start en aankomst in Kerniel. In tegenstelling tot eerdere wielerwedstrijden worden nu ook Jesseren en Gors-Opleeuw bij het verhaal betrokken. Het parcours mag als glooiend omschreven worden. Per ronde zijn er 120 hoogtemeters die overwonnen moeten worden. Op het einde van de dag zijn dat er meer dan 1000. Het BK 2023 voor elite 3 en Masters wordt dan ook één van de zwaarste edities van de laatste decennia”, weet Alex Onclin.

 


Ontdek