23/06/24

Twee jeugdteams nemen deel aan EK-handbal

Twee jeugdteams nemen deel aan EK-handbal

De Koninklijke Belgische Handbalbond heeft twee jeugdteams ingeschreven voor het EK-handbal van 2024. De M18 nemen van 5 tot 11 augustus deel aan het Men’s 18 EHF Championship. De M20 nemen van 13 tot 21 juli deel aan hun EK.  De Red Wolves bereiden via een buitenlandse stage hun belangrijke EK-barragewedstrijden tegen Cyprus voor.  De eerste WK-kwalificatiewedstrijden staan in maart op het programma. 

De KBHB investeert al enkele jaren in hun nationale jeugdteams. In tegenstelling tot de senioren hoeven jeugdteams zich niet te kwalificeren voor het EK maar worden ze gewoon door hun land ingeschreven. 

In 2019 organiseerde de KBHB in Lokeren een vierlandentornooi voor M18.  Van 19 tot 23 december 2023 wordt er opnieuw zo’n tornooi georganiseerd. Behalve België nemen ook Kosovo, Luxemburg en Polen deel. Samen met enkele trainingsstages in eigen land, het vierlandentornooi in Lokeren, de Interpôles in Nantes van 19 februari tot 4 maart en een tornooi in Marcq-en-Baroeul van 18 tot 20 mei bereiden de M18 zich voor op het EHF Championship dat in augustus gespeeld wordt. De technische staf bestaat uit de volgende personen: ex-international T1 Bram Dewit, T2 Bujar Qerimi en teammanager. Alex Debrauwer. 

In maart van volgend jaar komt er ook een vierlandentornooi voor M20. De plaats waar dit tornooi zal doorgaan evenals de tegenstanders worden later bekendgemaakt. Dit vierlandentornooi kadert in de voorbereiding van de M20 op hun EK. Voor het overige staan er heel wat oefenwedstrijden op het programma van het team van T1 JC Hougardy. Ex-international Jos Riske werd aangesteld als T2. Pascal Grossi is teammanager. 

Behalve de deelnames aan de verschillende EK’s dienen beide projecten ook voor opvolging van de spelers en het voorbereiden van een eventuele latere carrière bij de Red Wolves. De voorbije jaren speelden die Red Wolves in oktober of november telkens een kwalificatiewedstrijd voor een EK of WK. Op basis van de ranking is het team van Yérime Sylla vrijgesteld van de eerste WK-kwalificatieronde. “Het team komt in oktober samen voor een stage en het spelen van één of twee oefenwedstrijden. Alle details maken we later bekend.  Begin volgend jaar is het de bedoeling dat we naar het buitenland trekken om daar de cruciale interlands tegen Cyprus voor te bereiden. We hebben een uitnodiging op zak van een land dat naar het EK trekt en tegen ons wil oefenen. Dit soort van uitnodigingen is een graadmeter voor de progressie van ons team. Van zodra de informatie er is informeren we eerst de spelers en hun clubs. Omdat niet alle details zijn afgerond kunnen we daar nu nog niets over kwijt”, zegt technisch directeur Jonathan Vandeberg. De Red Wolves nemen het op woensdag 10 januari in Hasselt op tegen Cyprus.  Op zaterdag of zondag 13 of 14 januari wordt de terugwedstrijd in Cyprus gespeeld.  De tweede WK-kwalificatieronde wordt in maart afgewerkt.  De tegenstander van de Belgen zal bekend zijn na afloop van de eerste kwalificatieronde. 

De KBHB gaat ook verder met het voorbereidingsproject van de Black Arrows, waar het programma voor het seizoen onlangs werd aangekondigd, inclusief een trainingskamp met een andere natie in Lokeren in december. Op een teammanager na is de staf compleet. 

De Young Black Arrows zullen binnenkort hun programma aankondigen, dat zowel trainingen in België als kampen en toernooien in het buitenland zal omvatten. Er worden ook twee trainingssessies georganiseerd voor alle gemotiveerde meisjes van 2005-2006-2007 aan het werk te zien en hen eventueel toe te voegen aan het team.

Foto's: Alain Decamps

 


Ontdek