03/05/24

Topaffiche voor Truiense fotohappening

Topaffiche voor Truiense fotohappening

Op zondag 19 november organiseert Foto Robyns, in samenwerking met Qrios, een fotohappening bij Droneport Sint-Truiden. In aanwezigheid van kunstfotograaf Steven Thoelen, BMX’er Gilles van de Sompel, voetbalkunstenaar Abel Bazouz en Peter Chanet, bekend van zijn detailfotografie en artificiële intelligentie valt er die dag heel wat te beleven en bij te leren zowel voor de professionals als voor de liefhebbers van fotografie.

Foto Robyns is al jaren een begrip in de fotowereld. De Truiense ondernemer is nog één van de weinige fotowinkels die zowel voor de professionele fotograaf als voor de gepassioneerde liefhebber met alle topmerken zeer kort op de bal kan spelen. Zaakvoerder Frank Deltour organiseert ook regelmatig workshops bij Droneport Sint-Truiden. Maar nu gaat Deltour een stapje verder en organiseert hij op zondag 19 november tussen 10.00 u en 17.00 u een heuse fotohappening. “Het is een manier om blijvend te vernieuwen en op een andere manier contact te houden met enerzijds mijn leveranciers en anderzijds mijn klanten”, zegt Frank Deltour. “Niet alleen ben ik één van de weinig overgebleven fotowinkels, vrijwel niemand anders legt zich toe op het organiseren van zulke workshops.”

Voor de fotohappening van 19 november ging Deltour een stapje verder. “We organiseren lezingen, workshops, demonstraties met drones en hebben van elk groot merk wel één of andere nieuwigheid op het vlak van lenzen of toestellen voor te stellen. Mensen gaan ook actief fotograferen en krijgen feedback op hun foto’s. Uiteraard moet je modellen hebben die gefotografeerd kunnen worden. Hierbij hebben we deze keer flink out of the box gedacht. Voetbalkunstenaar Abel Bazouz heeft bijna anderhalf miljoen volgers op Youtube. Hij voert die dag zijn kunstjes op terwijl anderen hem fotograferen. Kunstfotograaf Steven Thoelen geeft een lezing over hoe zijn projecten tot stand komen. Steven maakt tableau vivants. Zijn vorig werk Reminiscentie werd enkele maanden geleden geveild ten voordele van de Alzheimer Liga. Met Milan Cools ontvangen we ook de videograaf van de welbekende YouTuber Average Rob. En tot slot is er nog Arnout Everaert, een gepassioneerde huwelijksfotograaf met een hart voor auto’s en technologie.”, zegt Frank Deltour.

En dan is er nog Peter Chanet, een ex-werknemer van Frank Deltour die drie jaar geleden ten gevolge van een medische fout in een rolstoel belandde en verlamd is tot aan zijn schouders. Met zijn aangepaste rolstoel en hulp van zijn vrienden wil hij met zijn werk een inspiratiebron zijn voor iedereen die met een gelijkaardig noodlot zijn geconfronteerd. “Dit was een klap voor iedereen, niet in het minste voor Peter zelf. Sindsdien heeft zijn leven een andere wending genomen, maar zijn passie voor fotografie is niet afgenomen. Integendeel. Eén van zijn vrienden maakte een speciale pen waarmee hij heel gedetailleerd kan werken. Vorig jaar organiseerde hij een tentoonstelling waar hij haarscherpe close-ups van vlinders toonde. Peter is ook gespecialiseerd in artificiële intelligentie. Zijn workshop was in een mum van tijd uitverkocht”, weet Frank Deltour.

Chanet gaf gedurende vijftien jaar les bij Qrios. De leerkachten van CVO Qrios zetten mee de schouders onder deze fotohappening. CVO Qrios biedt fotografie opleidingen aan.  Naast cursussen portret, architectuur, landschap, reportage, initiatie video, … kan je er ook in één jaar tijd je diploma secundair onderwijs behalen in combinatie met de opleiding fotografie. 

Foto's met dank aan Foto Robyns


Ontdek