16/07/24

Handbalacademies in samenwerking met EHF

Handbalacademies in samenwerking met EHF

De KBHB maakt werk van twee handbalacademies, één in Vlaanderen en één in Wallonië, met als doel talentvolle jongens en meisjes in een schoolomgeving betere trainingsbegeleiding te geven met als doel een carrière in het handbal uit te bouwen. Het project geniet de steun van de Europese Handbalfederatie EHF. Bart Lenders is aangesteld als projectmanager en zal samen met technisch directeur van de KBHB Jonathan Vandeberg de sportieve lijnen uitzetten. 

Begin dit jaar werd de Koninklijke Belgische Handbalbond (KBHB) opgenomen in het masterplan 2020-2027 van de Europese Handbalfederatie (EHF). Het is een soort ontwikkelingsplan. De EHF gaat in gesprek met federaties die met een plan, op basis van hun noden, op de proppen komen zodat ze daarop kunnen inspelen. Met de financiële middelen die de EHF ter beschikking stelt kan dat plan dan uitgewerkt worden.  “België diende een project in om twee handbalacademies op te starten”, zegt Secretaris-Generaal van de KBHB Dries Boulet. “Sport is in ons land een regionale materie waarbij de VHV en de LFH inzetten op breedtesport. Die projecten worden ondersteund door Sport Vlaanderen en ADEPS. Handbal is in ons land niet erkend als topsport en kan bijgevolg niet op financiële steun rekenen. Vandaar dat we het plan hebben geschreven om twee handbalacademies op te richten. Op 14 september werd het plan tijdens een EHF-congres officieel goedgekeurd en ondertekend.” 

Het project is op dit moment in volle ontwikkeling. “Zowel in Vlaanderen als in Wallonië komt er een academie”, zegt Jonathan Vandeberg, technisch directeur van de KBHB. “We werken aan een project waarbij de KBHB, een school met internaat of een school zonder internaat, een extern internaat en een club bij betrokken zijn. De leeftijdsgroep die we voor ogen hebben zijn jongeren van 13 tot 18 jaar. Het is de bedoeling dat talentvolle jongens en meisjes studeren combineren met topsport. Tijdens hun schooluren worden trainingen ingelast in combinatie met een club waar er na school ook getraind zal kunnen worden. Na afloop van de schoolweek keren de jongeren terug naar hun club waar ze in het weekend wedstrijden kunnen spelen. Tijdens de vakantie zijn er activiteiten met de nationale selecties zodat ze ook dan aan het handballen blijven. Het uiteindelijke doel is om het klaar te stomen voor een nationale of internationale carrière zoals bijvoorbeeld Jef Lettens en Nele Antonissen.”

Begin september schreef de KBHB een vacature uit voor een projectmanager. “Er is heel wat reactie op de vacature gekomen. We kregen kandidaturen uit binnen- en buitenland”, zegt Dries Boulet. “Eén van de kandidaten was Bart Lenders. We hebben voor hem gekozen omdat hij de juiste motivatie had om dit project uit te werken. Bart is iemand die zowel als speler en als trainer over een indrukwekkend palmares beschikt. Hij heeft internationale ervaring, heeft tijdens de topsportschool ook samengewerkt met onder andere Jos Schouterden, hij werkt nu ook met jongeren en hij is ook iemand die gezag afdwingt. Hij is de juiste man op de juiste plaats.” 

Bart Lenders speelde in zijn carrière voor Sporting Neerpelt en Achilles Bocholt. Na zijn spelerscarrière begon hij aan een succesvolle trainerscarrière bij Achilles Bocholt waarmee hij dertien prijzen won: vijf keer de BENE-League, vier landstitels en vier keer de Beker van België.  Bart Lenders werd ook vijf keer tot trainer van het jaar verkozen. Vorig seizoen nam hij op het hoogste niveau een sabbatjaar waarin hij zich voornamelijk bezighield met het trainen van jongeren. Nu is hij klaar voor een nieuwe uitdaging. “Toen ik destijds de vacature las dacht ik meteen: dit is wat onze talentvolle jongeren nodig hebben”, zegt projectmanager Bart Lenders. “Het feit dat de EHF dit project ten volle steunt zegt veel over de kwaliteit. Ik ben ook goed geplaatst om te weten wat er leeft en wat er nodig is. Ik merk dat als jongerencoach. De meeste talentvolle jongeren worden in een club goed omkaderd, maar ze missen vaak het laatste zetje in hun persoonlijke ontwikkeling die een wereld van verschil kan maken bij het bereiken van hun doelen. Het is dat ontbrekend puzzelstukje dat ik samen met de mensen met dewelke ik aan dit project ga werken wil geven. Ik was meteen gewonnen om hen individueel om vlak van fysiek, mentaal en tactiek te begeleiden. Ik wil met hardwerkende jongeren heel graag mijn ervaring delen.”

Foto: Alain Decamps


Ontdek