16/07/24

Philippaertsen zorgen voor spektakel in Mechelen

Philippaertsen zorgen voor spektakel in Mechelen

De familie Philippaerts kan tevreden terugblikken op Jumping Mechelen. Nicola Philippaerts won eerder deze week met Derby de Riverland de CSI5* de BMW Masters. Thibault Philippaerts won met Obama de la Liniere de CSI5* Léon Melchior. Tijdens de slotdag greep Thibault Philippaerts nipt naast zijn tweede zege in Mechelen. In dezelfde proef eindigde Olivier Philippaerts vierde. Nicola Philippaerts eindigde in de afsluitende wereldbekerproef als zesde.

Uitbollen in de laatste week van het jaar zit er nooit in voor de familie Philippaerts. Week 52 staat steevast met stip aangeduid in de planning van Team Philippaerts We Live Horses. Jumping Mechelen is dan ook een jaarlijkse afspraak die niemand wil missen.  Dit jaar zorgden de Philippaertsen voor het nodige spektakel in Mechelen.

Nicola Philippaerts won op woensdag de BMW Masters. Tijdens de GP Sport Vlaanderen bleef hij foutloos in het basisparcours en liet hij één balk uit de lepels vallen tijdens de barrage. Een tiende plaats was zijn deel. Tijdens de slotdag zadelde Nicola Philippaerts Moya vd Bisschop op. Met succes want de combinatie bleef foutloos tijdens het basisparcours. In een barrage met zes viel één balk op de grond en was een zesde plaats zijn deel.  “Ik ben tevreden over Jumping Mechelen waar ik toch wel een goede week heb gekend”, zegt Nicola Philippaerts. “Mijn zege in de Masters en de zesde plaats in de wereldbeker zijn twee mooie uitschieters waar ik hard voor gewerkt heb. Natuurlijk wil je als sportman telkens meer, maar je moet ook realistisch blijven. Moya heeft een heel lange weg afgelegd dit jaar. Ze heeft het tijdens de wereldbekerproef uitstekend gedaan. Mijn grote doel voor 2024 zijn de Olympische Spelen met Katanga van het Dingeshof.”

Thibault Philippaerts reed een opmerkelijk concours. Met Obama won Thibault zijn eerste vijfsterrenwedstrijd, in Mechelen nog wel. Op donderdag bleef hij met diezelfde Obama foutloos tijdens het basisparcours van de KBC Bank en Verzekering. Een derde foutloze ronde reed Thibault op vrijdagavond met Jumper D’Oase tijdens de GP Sport Vlaanderen. Zaterdagvoormiddag greep de jonge Thibault Philippaerts na een foutloos basisparcours en een foutloze barrage nipt naast de zege in de Last Chance. “Ik heb een droomweek beleefd in Mechelen”, zegt Thibault Philippaerts. “De wereldbeker buiten beschouwing gelaten ben ik in alle andere wedstrijden minstens één keer foutloos gebleven. Mijn eerste zege in een vijfsterrenproef en de uitzinnige reactie van het fantastische publiek zullen nog een tijdlang in mijn geheugen gegrift blijven. De voorbije week hebben mijn paarden als ikzelf de volgende belangrijke stap in onze carrière gezet. Dat is misschien nog wel de belangrijkste conclusie. Mijn grote doel voor 2024? Nog beter doen in Mechelen.”

Olivier Philippaerts begon sterk aan Jumping Mechelen, maar beleefde een iets moeilijkere week die hij met een vierde plaats afsloot tijdens de Last Chance. “Ik beleefde inderdaad een iets wisselvalliger concours en ben al bij al niet zo tevreden over de resultaten”, beaamt Olivier Philippaerts. “Van H&M Miro had ik tijdens de wereldbeker veel meer verwacht. Le Blue Diamond sprong goed maar we konden samen geen prijs pakken. Het lichtpunt van de voorbije week is de achtjarige Precious. Het is een jong paard met heel wat potentieel voor de toekomst. En als we dan toch vooruitkijken, wel dan kunnen we volgend jaar niet om de Olympische Spelen heen. Dat is mijn ambitie voor 2024.”

In tegenstelling tot zijn broers werd Jumping Mechelen dit jaar geen meevaller voor Anthony Philippaerts. “Ik beleefde een moeilijke week met eerder tegenvallende resultaten”, zegt Anthony Philippaerts. “Maar ook dat neem ik mee naar de toekomst want aan elke negatieve kant zit ook een positieve kant. Ik ben nog jong, werk met jonge paarden en ik weet dat wij best nog wat progressie kunnen en moeten maken. Maar daar is niets mis mee. Het is zelfs het grote doel om volgend jaar samen met mijn paarden de volgende stappen te zetten.”

Het slotwoord is voor Ludo Philippaerts. “Jumping Mechelen 2023 was een ongelofelijk editie, zowel voor ons als familie als voor de organisatie”, begint Ludo Philippaerts zijn analyse. “Het was een editie boordevol sfeer en spektakel. Aan dat laatste hebben mijn kinderen tijdens de openingsavond aan meegewerkt. Thibault won de hengstenproef. Nicola deed hetzelfde met de Masters waar Olivier meedeed tot aan de laatste ronde. Behalve tijdens de openingsdag hebben mijn mannen ook in andere wedstrijden vaak de nul gehouden. Tijdens de slotdag grijpt Thibault nipt naast de zege, eindigt Olivier in dezelfde proef als vierde en is Nicola zesde in de wereldbeker. We waren op de afspraak, net als de organisatie die er jaar na jaar in slaagt om Jumping Mechelen telkens weer op de één of andere manier speciaal te maken. Het is en blijft een geweldig event waar behalve de ruiters vooral het publiek een hoofdrol in vertolkt. Mijn grote doel voor 2024 is dat iedereen gezond mag blijven. Als dat gebeurt komt alles goed.”

Picture: Dirk Caremans

 


Ontdek