04/05/24

Alain Penasse: Thierry wordt wereldkampioen

Alain Penasse: Thierry wordt wereldkampioen

Woensdagavond 22.00 u Belgische tijd gaat Down Under de rally van Australië van start, de slotwedstrijd van het WK rally 2018. Met de shakedown in Wedding Bells State Forest wordt het officiële startschot gegeven van wat wel eens een historische rally zou kunnen worden. Alain Penasse, de Belgische teammanager van Hyundai Motorsport is zelfverzekerd: Thierry wordt wereldkampioen!

In het servicepark in Coffs Harbour wordt alles in gereedheid gebracht voor de shakedown. “Iedereen kent zijn job. Iedereen is met zijn job bezig. We zijn er klaar voor” zegt Alain Penasse. Neuville’s teammanager blikt nog één keer terug op wat er zich in de slotkilometers in Catalonië afspeelde. “Uiteraard was die lekke band een domper en had alles er anders kunnen uitzien maar Thierry heeft snel geschakeld en meteen de knop omgedraaid. Hij heeft zichzelf gesust dat de tweede startplaats in Australië mogelijk een voordeel kan zijn. Ogier zegt dan weer dat het beter is om de leiding te hebben dan te moeten achtervolgen en dat er weinig verschil is tussen de eerste en tweede startplaats.  En toch is er verschil, zeker hier in Australië. Het hangt ook af van wie zich tussen Ogier en Neuville positioneert. Thierry moet niet alleen voor Ogier eindigen. In de meeste gevallen moet er ook iemand tussen hen in gepositioneerd zitten. Neem dat Thierry derde eindigt dan moet Ogier vijfde eindigen zodat de kloof vier punten is. Details zouden wel eens cruciaal en van doorslaggevend belang kunnen worden. De weersomstandigheden spelen uiteraard ook een rol. Momenteel is het 20 graden maar in het weekend wordt er regen voorspeld. Wanneer het hier regent dat wordt het parcours uitzonderlijk glad. Dat wordt dan voor iedereen een heel nieuw gegeven want de huidige generatie rijders heeft die omstandigheden in Australië nog nooit meegemaakt. Regen zou de wedstrijd zeer interessant maken.”

Een strijdplan ligt niet op tafel voor Thierry Neuville. “De wedstrijd moet gereden worden. Zo simpel is het. Na elke wedstrijddag zullen we alles analyseren en al of niet de strategie aanpassen. Thierry moet zo hoog mogelijk eindigen. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor het team want niet alleen Thierry kan wereldkampioen worden, ook Hyundai Motorsport. In beide gevallen is dat dan een primeur. De eerste titel voor een Belg en de eerste titel voor Hyundai. Er staat hier veel op het spel” zegt Alain Penasse op een rustige en zelfverzekerde manier. “Thierry is rustig en kijkt met vertrouwen uit naar de wedstrijd. Zelf ben ik stressbestendig. We bereiden deze wedstrijd op dezelfde manier zoals we dat met andere wedstrijden doen met dat verschil dat we nu misschien nog iets meer dan anders op de details letten. Iedereen is gebrieft. Iedereen kent zijn taak. Laat de rally maar beginnen.”

Copyright De Broodplank / Belga
Foto met dank aan Hyundai Motorsport


Ontdek