22/06/24

Belgische toppaard geschonken aan Chinees president

Belgische toppaard geschonken aan Chinees president

Gallardo J, een Arabisch volbloedpaard gefokt in België, verhuist naar China. Afgelopen weekend schonk de kroonprins van Abu Dhabi Sjeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan het paard aan Chinees president Xi Jinping. Een hele eer voor de Kempische Christine Jamar die Gallardo J in 2014 in Balen geboren zag worden.

Gallardo J, een Arabisch volbloedpaard gefokt in België, verhuist naar China. Afgelopen weekend schonk de kroonprins van Abu Dhabi Sjeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan het paard aan Chinees president Xi Jinping. Een hele eer voor de Kempische Christine Jamar die Gallardo J in 2014 in Balen geboren zag worden.

De hengst Gallardo J is een fenomeen. In 2015 won hij tijdens de Dubai International Horse Championship het junior kampioenschap. De wedstrijd is wereldwijd de grootste schoonheidswedstrijd voor Arabische volbloedpaarden, vergelijkbaar met de meetings van Aken en Spruce Meadows in de jumping. Sjeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan was weg van Gallardo J en bezorgde hem een nieuwe thuis in Abu Dhabi. In 2016 won Gallardo J het WK voor Arabische volbloedpaarden in Parijs. Eerder dat jaar was hij ook al in de beste in de All Nations Cup in Aken en won hij het EK dat in Lier georganiseerd werd. Topprestaties die bekroond werden met de Triple Crown.

Twee jaar later haalt Gallardo J opnieuw het nieuws. Afgelopen vrijdag was Chinees president Xi Jinping voor een officieel bezoek in de Verenigde Arabische Emiraten.   China en de Emiraten zijn overeengekomen om hun strategische partnership verder uit te bouwen en de samenwerking op alle gebieden te verbeteren. Als blijk van dank en waardering schonk de kroonprins van Abu Dhabi  Sjeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan een Arabisch volbloedpaard aan Chinees president Xi Jinping. Arabische paarden behoren tot de meest waardevolle ter wereld. Wanneer de koninklijke familie van de Verenigde Arabische Emiraten zo’n paard schenkt wordt dat aanzien als een enorme blijk van waardering en een grote eer ten aanzien van hun gasten.  

“Dit is voor ons een ongelofelijke grote eer”  zegt Christine Jamar, eigenares van Jadem Arabians. “Er zijn heel veel Arabische volbloedpaarden in de Emiraten. De kroonprins wou de Chinese president alleen het beste van het beste schenken. Dat hij voor Gallardo J koos is een hele eer want hoe je het ook draait of keer, Gallardo is geboren en getogen in België. Een op en top Belgisch product dus. België is niet alleen groot in de wereld van de springpaarden maar blijkbaar ook bij de Arabische volbloedpaarden. Gallardo J heeft in zijn nog jonge carrière alles gewonnen wat er te winnen viel. Dat is meteen ook de reden waarom ze hem hebben uitgekozen om te schenken aan Xi Jinping.  Voor ons is dit een ongelofelijke referentie. We lonkten al lang naar China maar raakten er niet binnen. Puur economisch zou dit de opening van de poort tot het betere publiek in China kunnen betekenen. De prins had ook een auto, een springpaard of iets anders kunnen schenken. Dat hij een Arabisch volbloedpaard koos is heel belangrijk voor ons evenals onze collega fokkers van Arabische volbloedpaarden. De vader en de moeder van Gallardo J werden ook door mij gefokt. Dit is de vijfde generatie van mijn fokkerij. Dit is een grote eer. We zijn enorm fier. Het nieuws is in de Emiraten, alle Arabische landen evenals in China een headline. Ik ben momenteel in Brazilië en ik word er hier ook over aangesproken. Heel onze wereld staat momenteel op zijn kop. Ik stond al bekend om een goede fokker te zijn maar dit slaat alles.”

 

Ontdek