18/04/24

FINAL4: Achilles Bocholt wint de BENE-League

Achilles Bocholt heeft voor het derde jaar op rij de BENE-League gewonnen. In een zinderende 100% Belgische finale versloegen de Limburgers HC Visé BM met 30 – 27. Halfweg de partij was het 12 – 13 in het voordeel van Visé. In navolging van Volendam (2010, 2011, 2012) is Achilles Bocholt de tweede ploeg die erin slaag om drie finales op rij te winnen.

Beide teams begonnen verdedigend aan de partij wat ervoor zorgde dat de ruimtes klein bleven. Getuige daarvan de magere 2 – 4 score na twaalf minuten. Het fysieke spel werd niet geschuwd.

Bij Achilles Bocholt werd er collectief gescoord waar HC Visé BM dan weer kon rekenen op een beresterke Yves Vancosen. Hij scoorde in de eerste helft viermaal en eindigde de wedstrijd samen met Damian Kedziora als topscorer met zeven goals. Ook de doelmannen eisten een hoofdrol op. Zowel de goalie van Achilles Bocholt als die van HC Visé BM wist zich meermaals met puike reddingen te onderscheiden. Beide teams zochten met een 12 – 13 stand de kleedkamers op.

Tweede helft

Na drie minuten spelen in de tweede helft wist Sergio Rola van HC Visé met een schitterende draaibal de doelman van Achilles Bocholt te verschalken en gaf daarmee het signaal af dat de wedstrijd nog lang niet gespeeld was. Het duel bleef spannend, maar ondanks het goede spel van de beide ploegen wist Achilles Bocholt de wedstrijd te doen kantelen.

Bij een 16-14 tussenstand in het voordeel Achilles Bocholt wist Wout Winters zich los te worstelen van de dekking van HC Visé. Verdediger Vancosen maakte bij die situatie een onreglementaire actie en moest met een tijdstraf naar de kant. Winters moest na deze charge het veld verlaten en zou niet meer terug keren. Damian Kedziora verzilverde de zeven meter en men liep na zeven minuten in de tweede helft uit naar 17-14.

Spanning

Ondanks de kloof die Achilles Bocholt had geslagen knokte HC Visé zich terug in de wedstrijd. Vincent Bello wist met zijn explosiviteit meermaals de verdediging van Achilles Bocholt in verlegenheid te brengen. Sergio Rola wist uit de gekregen zeven meters de spanning volledig terug te brengen in de wedstrijd: 22-20. Wanneer Vancosen dan tweemaal op een rij scoorde was de spanning helemaal terug in de wedstrijd. Iets over halfweg was bij een 22 – 22 stand alles te herdoen.

Beslissing

Achilles Bocholt liet zich niet van de wijs brengen en wist door Bartosz Kedziora, die zijn vijfde doelpunt liet aantekenen, de voorsprong weer uit te diepen naar 26-23. HC Visé nam met nog vijf minuten te spelen en met een 28-25 voorsprong op het scorebord in het voordeel van Achilles Bocholt een time out. HC Visé haalde de keeper eruit en probeerde met zeven tegen zes nog iets te forceren maar het mocht niet meer baten.

Achilles Bocholt wint zo voor het derde jaar op rij de BENE-League. HC Visé BM moest tevreden zijn met zilver maar kan terugkijken op een uitstekende prestatie. Eerder op de dag won OCI-LIONS de bronzen medaille door Green Park Aalsmeer met 22-28 te verslaan.