23/04/24

Handbal Sint-Truiden organiseert sensibiliseringsactie

Handbal Sint-Truiden organiseert sensibiliseringsactie

Onder het motto Respect en Beleving organiseert Handbal Sint-Truiden van 2 tot en met 5 april een sensibiliseringsactie waarbij ze haar fans oproept om tijdens een wedstrijd de spelers en speelsters aan te moedigen maar telkens met het nodige respect voor scheidsrechters en tegenstanders. 

De maanden april en mei zijn in handballand belangrijke maanden waarin ploegen strijden voor het behoud en/of de titel. Cruciale maanden dus met het oog op de toekomst voor de clubs en haar leden. De voorbije jaren speelden de dames van Handbal Sint-Truiden in de hoogste klasse telkens voor de prijzen. Twee jaar geleden speelden ze kampioen. Vorig jaar pakten ze de dubbel. Op 20 april spelen de dames voor het derde jaar op rij de finale van de Beker van België. Een derde opeenvolgende titel behoort ook nog tot de mogelijkheden. De heren spelen van hun kant op dit moment ook de play-offs. Redenen genoeg dus om de fans op te roepen om voor een maximale beleving te zorgen maar altijd het nodige respect te tonen. Initiatiefnemer is Stephen Martens die behalve speler ook scheidsrechter op het hoogste niveau is en zowel in België als in Europa wedstrijden fluit.

Bekijk HIER het volledige interview met Stéphen Martens

“De clubslogan is Passie met Ambitie. Net die passie willen wij in de verf zetten. Bij al onze wedstrijden is er veel beleving langs de kant” zegt Stephen Martens. “Als er al initiatieven genomen worden, dan wordt er vaak belerend gesproken dat er tegen scheidsrechters niets mag gezegd worden. Wij willen als club laten zien dat dit wél kan. Zolang je met het nodige respect iets tegen een scheidsrechter wil zeggen moet dat ook kunnen. Respect en beleving hoeven bijgevolg niet noodzakelijk water en vuur te zijn.”

Als scheidsrechter is Stephen Martens goed geplaatst om te beseffen dat er fouten gemaakt worden. “Scheidsrechters maken fouten tijdens wedstrijden of supporters denken dat scheidsrechters fouten maken. Er is niets mis dat daarop reactie komt, zolang het maar met het nodige respect gebeurt. Onze boodschap is: reageer, maar laat het daarna los en ga verder met de wedstrijd. Met deze actie willen wij bereiken dat wij als club voorop gaan in de beleving naast het veld en dat er respectvol gereageerd wordt naar scheidsrechters. Niet met de boodschap dat er volledig gezwegen wordt. We beleven, we zijn emotioneel tijdens een wedstrijd maar we laten nadien los en blijven niet gefocust op die fout van een speler en/of een scheidsrechter. Er is een vergissing gemaakt maar we gaan verder met de match en blijven onze ploeg aanmoedigen.”

Het initiatief van HB Sint-Truiden krijgt de steun van het Paritair Scheidsrechterscomité. “Als Paritair Scheidsrechtercomitee van de KBHB staan wij, en ik denk ook alle scheidsrechters en waarnemers, volledig achter dit initiatief. Dit soort initiatieven kunnen we alleen maar toejuichen” zegt scheidsrechterbaas Philip Hendrix. “De voorbije seizoenen werden ook reeds door verschillende clubs infosessies voor supporters georganiseerd waarbij meer uitleg en duiding bij de reglementen gegeven werd. Ikzelf merk dan na sommige wedstrijden dat supporters anders reageren dan vroeger en dat doet deugd. Het werpt zijn vruchten af. Maar als comité kunnen we dit niet alleen. We hebben hierbij de hulp van de clubs nodig om de supporters te sensibiliseren. Zoals Stephen reeds gezegd heeft: iedereen maakt fouten. Of het nu spelers, trainers, scheidsrechters zijn. Belangrijk is dat we daar na een wedstrijd ook openlijk over kunnen praten en fouten kunnen toegeven. Dat ligt soms nog wat moeilijk. Alleen maar door acties zoals deze en de infosessies kunnen we alle betrokkenen korter bij elkaar brengen en zorgen voor sportievere wedstrijden.”

 

 


Ontdek