28/03/24

Tänak leidt halfweg openingsdag in Chili. Neuville volgt als derde.

Tänak leidt halfweg openingsdag in Chili. Neuville volgt als derde.

Halfweg de eerste wedstrijddag in de rally van Chili rijdt Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) aan de leiding. De Est heeft 6.1 sec voorsprong op Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC). Thierry Neuville volgt als derde op 6.6 sec van leider Tänak.

De regen van gisteren heeft plaatsgemaakt voor de zon en een opdrogend parcours. De mist in de eerste rit en de eerder laagstaande zon bemoeilijkte vrijdagvoormiddag het werk van de deelnemers. Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC) en Kris Meeke (Toyota Yaris WRC) reden allebei de snelste tijd in de openingsrit. Neuville reed de zesde tijd op 3.6 sec.

Bizar tafereel in de tweede klassementsrit. Na goed 4 km van de in totaal 30.72 km van El Puma kreeg Thierry Neuville de rode vlag. De rit werd geneutraliseerd vanwege een veiligheidsprobleem met de toeschouwers liet de organisatie weten. Terwijl Neuville in roadmodus naar de finish reed bleven de andere rijders wachten aan de start. Ruim 20 minuten na de neutralisatie mochten de andere rijders dan toch de baan op. Neuville kreeg achteraf een normtijd die 6.6 sec trager was dan de tijd van Tänak en 3.4 sec trager dan de tijd van Ogier. Na afloop van de tweede doortocht kan die tijd nog wijzigen. Als Neuville erin slaagt om zijn tijd te verbeteren dan zal de tijd van de eerste doortocht aangepast worden. Als hij trager is dan de normtijd die hij gekregen heeft wijzigt er niets.

Neuville was achteraf de snelste in de derde klassementsrit. “Hij had dan ook betere banden” liet Ogier zich meteen ontvallen aan de finish. “Het was een veeleisende rit” zei Neuville die niet tevreden was met de toegekende normtijd. “We hebben een slechte tijd gekregen. Ik ben het er niet mee eens. Laat ons afwachten hoe we dat gaan aanpakken. Hopelijk kunnen we er iets aan doen. We hadden ook in de tweede rit een goede tijd kunnen neerzetten.”

Vrijdagnamiddag worden nog drie klassementsritten gereden. Twee riten van vrijdagochtend en een superspecial om de dag af te sluiten.

Copyright BELGA / De Broodplank
Foto met dank aan Hyundai Motorsport

 


Ontdek