20/04/24

Tänak wint de rally van Chili. Ogier leidt het kampioenschap.

Tänak wint de rally van Chili. Ogier leidt het kampioenschap.

Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) heeft de rally van Chilli gewonnen, de zesde van in totaal veertien rally’s die meetellen voor het WK. Tänak kwam na de tweede klassementsrit aan leiding en reed onbedreigd naar de leiding. Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC) eindigde als tweede en hield op de slotdag Sébastien Loeb (Hyundai i20 Coupe WRC) af. Loeb eindigde als derde en pakt zijn eerste podium sinds hij bij Huyndai aan de slag is. Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) kwam zaterdag ongeschonden uit een zware crash maar moest opgeven en scoorde geen punten in Chili. Voor Tänak is het na de rally van Zweden zijn tweede zege dit seizoen. Dankzij de achttien punten verbonden aan de tweede plaats neemt Sébastien Ogier de leiding in het WK over van Thierry Neuville. 

Ott Tänak wint dus de allereerste editie van de rally van Chili. Op vrijdag won de Est drie van de zes klassementsritten en had hij al een eerder comfortabele voorsprong van 22.4 sec op Sébastien Ogier. Neuville begon op zaterdag met het mes tussen de tanden. De Belg was vastbesloten om zijn achterstand, die hij onder andere door de toekenning van een normtijd op vrijdag had gekregen nadat hij als enige rijder een rode vlag te zien kreeg, weg te werken. De Belg begon zaterdag furieus en klom na een snelste tijd in de openingsrit naar de derde plaats. In de daarop volgende rit ging de Belg tegen hoge snelheid van de baan en herleidde hij zijn Hyundai in luttele seconden tot schroot. Later op de dag won Tänak nog twee klassementsritten en bouwde hij zijn voorsprong op Ogier uit tot 30.3 sec. Dankzij mechanische problemen van Latvala schoof Sébastien Loeb op naar de derde plaats.

Op de slotdag drong Loeb nog stevig aan bij Ogier maar uiteindelijk kwam Sébastien Loeb 7.1 sec tekort om Ogier van de tweede plaats te houden. De zege in de afsluitende powerstage was voor Ott Tänak die in Chili het maximum aantal van 30 punten scoort.

In de tussenstand van het WK wordt Ogier de nieuwe leider. De Fransman heeft 10 punten voorsprong op eerste achtervolger Ott Tänak. Thierry Neuville is derde en volgt op 12 punten van leider Ogier die in Portugal als eerste de baan op moet. Neuville beschikt als derde over een betere startpositie op vrijdag. Bij de constructeurs blijft Hyundai met 178 punten aan de leiding. Dat zijn er 29 meer dan Toyota.

De volgende wedstrijd is de rally van Portugal eind deze maand.

Copyright BELGA / De Broodplank
Foto met dank aan Toyota Gazoo Racing

 


Ontdek