04/03/21

Belgische jumpingploeg wint Nations Cup Spruce Meadows

Belgische jumpingploeg wint Nations Cup Spruce Meadows

De Belgische jumpingploeg met Olivier Philippaerts (H&M Extra), Pieter Clemens (Quintini), François Mathy Jr. (Uno de la Roque) en Yves Vanderhasselt (Jeunesse) heeft afgelopen zaterdag in Canada de Nations Cup van Calgary gewonnen. Het is voor de eerste keer ooit dat een Belgisch team deze Nations Cup kon winnen. Een historische prestatie want nooit eerder won een Belgische ploeg deze prestigieuze landenprijs. Olivier Philippaerts en H&M Extra bleven net als Pieter Clemens en Quintini elk twee keer foutloos. In de GP van Calgary ging het iets minder goed. De Limburgse combinatie liet twee balken uit de lepels vallen en eindigde uiteindelijk als 25e.

Intussen is het al zeven jaar geleden dat Olivier Philippaerts en Cabrio van de Heffinck in september 2012 hunzelf en daarbij heel de jumpingwereld verrasten met een geweldige zege in de GP van Calgary. De toen 19 jarige Philippaerts zag toen voor het eerst zijn naam op de prestigieuze ‘Wall of fame’ verschijnen. Zeven jaar na datum prijkte zaterdagavond voor een tweede keer ooit de naam van Olivier Philippaerts op diezelfde ‘Wall of fame’, samen met zijn teamgenoten Pieter Clemens, François Mathy Jr. en Yves Vanderhasselt. De dominantie van de Belgische springruiters lijkt geen grenzen te kennen.

“Het is knap dat België voor het eerst ooit de Landenprijs in Calgary heeft kunnen winnen” zegt Olivier Philippaerts. “Vooral de manier waarop maakte indruk. Tien punten voorsprong op de tweede plaats is heel veel, ongezien eigenlijk. Dat duidt op toch wel een heel sterke collectieve prestatie van ons team op dit niveau. Ik ben ook bijzonder trots op de dubbele foutloze ronde van mezelf en van mijn neef Pieter Clemens. H&M Extra was bijzonder sterk.”

Olivier Philippaerts en H&M Extra begonnen goed aan de GP van Calgary maar gaandeweg werd de omloop te zwaar. “H&M Extra is diep moeten gaan tijdens de Nations Cup. Hij miste gisteren wat frisheid en stootte uiteindelijk twee balken uit de lepels. Maar laat mij het positieve onthouden en zeggen dat ik zeer tevreden ben met de zege van ons Belgisch team. Geen enkel van de ruiters en/of paarden maakten deel uit van de ploeg die enkele weken geleden Europees kampioen werd. Dat zegt alles over de huidige generatie ruiters en paarden. We hebben een heel brede kern, een heel breed team. Dit is een extreem goede generatie.”

Copyright De Broodplank
Foto's met dank aan Tiffany Van Halle


Ontdek