18/04/24

Lappi aan de leiding. Neuville zakt naar zevende plaats.

Lappi aan de leiding. Neuville zakt naar zevende plaats.

Halfweg de tweede wedstrijddag in de rally van Turkije rijdt de Fin Esapekka Lappi (Citroën C3 WRC) aan de leiding. Lappi heeft 9 sec voorsprong op eerste achtervolger Andreas Mikkelsen (Hyundai i20 Coupe WRC). Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC) volgt als derde op 13 sec van zijn landgenoot. Van de titelpretendenten nam Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC) de beste start. De Fransman is vierde. WK leider Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) volgt als zesde met in zijn zog Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC). De Belg beleefde geen al te prettige ochtend.

De deelnemers aan de WK rally van Turkije moesten vroeg uit de veren. De eerste rit werd om 07.08 u plaatselijke tijd gereden. Turkije is een bijzonder zware onverhard rally die in droge omstandigheden gereden wordt. Vandaar dat de organisatie besliste om de wagens om de vier minuten te laten starten zodat de rijders geen of zo weinig als mogelijk last hebben van stofwolken.

Tänak moest als WK leider als eerste de baan op gevolg door Neuville en Ogier. Van de WK rijders nam Ogier de beste start. De Fransman is, ondanks een lekke band in de openingsrit, vierde. Tänak nam een risico door als enige met slechts één reservewiel de baan op te gaan. De Est hoopte daarmee het tijdverlies van het vegen te compenseren door minder gewicht mee aan boord te nemen. De Est is na de eerste lus van drie klassementsritten zesde.

Thierry Neuville vertrok met vier harde en twee zachte banden. Een keuze in functie van de 38.15 km lange rit van Çetibeli. Echt veel voordeel haalde de Belg niet uit die bandenkeuze. Integendeel. In de eerste rit was de Belg 15.3 sec trager dan de snelste tijd. In de tweede rit van de dag, waar hij door zijn bandenkeuze in het voordeel zou moeten zijn,  was de Belg zelfs 24.9 sec trager. In vergelijking met Ogier verloor Neuville iets minder dan een halve seconde per kilometer.  Halfweg de eerste wedstrijddag rijdt de Belg rond in zevende positie. “Mijn wagen werkt niet naar behoren. Hij glijdt teveel. Wanneer ik nu zou pushen riskeer ik dat de wagen achteraan uitbreekt. Komt daarbij dat we als tweede op de baan teveel moeten vegen. Ik heb geen grip, geen tractie. We hebben hard gewerkt maar de tijden volgden niet. Het was een zeer slechte ochtend voor ons.” 

Aan de leiding rijdt Lappi die maximaal voordeel haalt uit zijn startpositie. Ogier volgt op 15.1 sec van de leiding. Tänak is zesde op 21.6 sec van de Fin. Neuville is zevende op 30.2 sec. Als Neuville morgen een betere startpositie wil hebben dan moet hij stevig aan de bak. Deze namiddag worden dezelfde drie ritten als voormiddag gereden. Alleen zullen die er na de eerste doortocht van de wagens nog cassanter bijliggen als deze ochtend.

Copyright BELGA / De Broodplank
Foto met dank aan Hyundai Motorsport


Ontdek