19/04/24

Bijltjesdag in Turkije. Tänak geeft op.

Bijltjesdag in Turkije. Tänak geeft op.

Na de slipper van Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) in de openingsrit van de derde wedstrijddag in de rally van Turkije heeft WK leider Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) moeten opgeven. De Est kreeg pech op weg naar de tweede rit van de dag. Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC) is de enige van de drie titelkandidaten die op koers is om belangrijke WK punten te scoren. Zijn teamgenoot Esapekka Lappi (Citroën C3 WRC) blijft leider. Ogier volgt als tweede op 2.2 sec. Andreas Mikkelsen (Hyundai i20 Coupe WRC) is opgeschoven naar de derde plaats op 1:04.0 

De rally van Turkije maakte vorig jaar een opmerkelijke rentree in het WK rally. De rijders kregen een zeer cassant parcours voorgeschoteld dat heel wat slachtoffers eiste. In volle titelstrijd kregen Neuville en Ogier pech en reed Tänak op kousenvoeten naar de zege. Ook dit jaar lijkt de rally van Turkije een cruciale rol te spelen in de titelstrijd. Net als vorig jaar niet op pure snelheid maar op basis van geluk en uithouding. Nadat Neuville in de eerste rit van de dag tegen lage snelheid van de baan was gegleden kreeg Tänak op weg naar de start van de tweede rit pech. TV beelden toonden aan dat Tänak druk in overleg was met zijn team.

Via Twitter liet Tänak weten dat hij moet opgeven. “Jammer genoeg kenden we onderweg naar KP 9 technische problemen waardoor we niet verder kunnen rijden.” Niet veel later gaf de Est meer uitleg. “Toen we de wagen wilden starten gebeurde er niets. Het is wellicht een elektrisch probleem. Alles staat in veiligheid. Tijdens de vorige rit was er niets dat wees op een mogelijk probleem. We zijn daarnet nog gaan tanken en toen startte de wagen meteen. Nu niet. Voor het kampioenschap maakt het alles een stuk eenvoudiger. We hoeven niet meer te controleren en moeten opnieuw ervoor vechten. We moeten sterk blijven. Het is moeilijk om met zoveel problemen voor de titel te vechten.” Woorden die men bij Toyota niet graag zal horen nadat Malcolm Wilson in aanloop van de rally van Turkije openlijk vertelde dat hij heel graag Tänak terug in zijn team zou willen verwelkomen. Onder de vleugels van Wilson heeft Tänak zijn eerste WK rally gewonnen. Twee seizoen geleden ruilde Tänak M-Sport voor Toyota. 

De opgave van Tänak werpt een heel ander licht op de titelstrijd. Tänak zal Turkije sowieso verlaten als WK leider. De Est heeft op dit moment 33 punten voorsprong op Neuville en 40 op Ogier. Die laatste kan bij winst de kloof flink verkleinen. Ogier rijdt op dit moment rond in tweede positie op luttele seconden van Lappi. Bij Citroën laat men weten dat eventuele teamorders een mogelijkheid zijn om Ogier het maximaal aantal punten te laten scoren.

Neuville rijdt rond in achtste positie en scoort daarbij vier punten. Op steun van teamgenoten Mikkelsen (Hyundai i20 Coupe WRC) en Sordo (Hyundai i20 Coupe WRC) hoeft de Belg niet te rekenen. Hyundai heeft er nooit een geheim van gemaakt dat de merkentitel voor hen prioritair is aan de rijderstitel. Als de Hyundai rijders zich zouden laten uitzakken om Neuville voorbij te laten moeten de Hyundai’s de Toyota’s laten voorgaan waardoor Toyota de leiding in de tussenstand kan nemen. Zover zal het dus niet komen. Als Neuville nog progressie wil maken moet hij rekenen op pech van de andere rijders. Op pure snelheid zal het niet lukken. De Belg volgt op 2 minuten van Latvala (Toyota Yaris WRC) die zevende is.  Als Toyota de wagen van Tänak rijklaar krijgt voor morgen kan de Est enkel nog punten scoren in de powerstage.

Copyright BELGA / De Broodplank
Foto met dank aan Hyundai Motorsport


Ontdek