29/03/24

Ogier neemt de leiding over van Lappi

Ogier neemt de leiding over van Lappi

Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC)  staat op het einde van de derde dag van de rally van Turkije aan de leiding. De Fransman overleefde een tumultueuze wedstrijddag waarbij Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) moest opgeven en Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) van de baan ging. Neuville kon wel nog verder rijden en volgt als achtste. Met nog vier klassementsritten te rijden op de slotdag heeft Ogier 0.2 sec voorsprong op eerste achtervolger en teamgenoot Esapekka Lappi (Citroën C3 WRC). Andreas Mikkelsen (Hyundai i20 Coupe WRC) is derde. 

Thierry Neuville had deze ochtend via Twitter laten weten dat hij zou aanvallen. De Belg hield woord maar ging in een bosrijke omgeving waar het stof bleef hangen tegen lage snelheid van de baan. De wagen rolde op zijn kant en het duurde enkel minuten vooraleer hij verder kon rijden. Op weg naar de tweede klassementsrit van de dag kreeg WK leider Ott Tänak zijn wagen niet meer aan de praat. Een elektrisch probleem lag aan de basis van de opgave van Tänak.

Ogier hield er intussen een hoog tempo op na, bleef foutloos, kende geen pech en nam na afloop van de voorlaatste klassementsrit de leiding over van teamgenoot Esapekka Lappi toen die een foutje maakte. Citroën lijkt op weg naar de dubbel. Het is van de rally van Mexico geleden dat Ogier nog eens een rally wist te winnen. “Dit was een zeer goede dag. Het ritme zat goed en we kenden geen problemen. Nu moeten we het morgen afmaken.”

Voor Neuville is het balen. Hij had dit weekend een uitstekende zaak kunnen doen voor het kampioenschap. “Ik ben heel ontgoocheld. Dit had vermeden kunnen worden wanneer er vier minuten tussen elke rijder zou geweest zijn zoals dat gisteren het geval was. Het is zoals het is. We gaan verder doen en zoveel als mogelijk punten scoren in de powerstage om dan met een lach op het gezicht naar huis te gaan.” Neuville is achtste wat hem vier WK punten oplevert. Als de situatie zo blijft dan verkleint Neuville zijn achterstand op Tänak. De Est moet morgen als eerste de baan op waardoor het bijgevolg moeilijk zal zijn om punten in de powerstage te scoren.

Copyright BELGA / De Broodplank
Foto met dank aan Hyundai Motorsport


Ontdek