26/04/24

Rally van Wales opent spannende WK finale

Rally van Wales opent spannende WK finale

Donderdagavond gaat met een korte klassementsrit van 3.58 km de rally van Wales van start, de op twee na laatste rally die meetelt voor het WK 2019. Met nog drie rally’s te gaan blijft Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) na zijn opgave in de rally van Turkije aan de leiding in de WK tussenstand. De Est heeft 17 punten voorsprong op Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC). De zesvoudig wereldkampioen won in Turkije zijn eerste rally in 6 maanden en doet weer helemaal mee voor de titel. Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) is derde in op 30 punten van Tänak. Met nog 90 punten te verdienen maakt de Belg mathematisch nog kans op de titel, maar hij heeft zijn lot niet meer in eigen handen.

De rally van Wales wordt de eerste herfstwedstrijd na een reeks van rally’s die telkens in droge, zonnige en warme omstandigheden gereden werden. De vroegere RAC rally wordt gereden in de Welshe bossen op een meestal glad, modderig en verraderlijk parcours waar de minste fout wordt afgestraft. Vorig jaar stak Tänak een hand uit naar de zege en de wereldtitel tot zijn Toyota na een jump hard op de neus landde en de Est moest opgeven. Minutenlang lag hij languit op ontgoocheld op de grond. Het beste resultaat van Tänak is zijn 2e plaats in 2016.

Van de 6 laatste edities van de rally van Wales won Sébastien Ogier er maar liefst 5. De Fransman is daarmee alleen recordhouder op vlak van aantal eindzeges in deze rally. Thierry Neuville eindigde vorig jaar 5e, de twee jaren daarvoor 2e en 3e. In de WK stand heeft hij Ogier moeten laten voorgaan. De Belg is nu derde. Neuville staat onder druk en moet presteren om zijn titelkansen gaaf te houden. Sinds de rally van Portugal begin juni, waar Neuville als 2e eindigde, heeft hij geen topresultaten meer behaald. In vier daaropvolgende rally’s scoorde Neuville slechts 48 punten daar waar teamgenoot Andreas Mikkelsen er 58 pakte. Voor Hyundai primeert sowieso de merkentitel, daar heeft teambaas Andrea Adamo met zijn open communicatie ook nooit een geheim van gemaakt.  Bij de teams leidt Hyundai met 314 punten, dat zijn er 19 meer dan Toyota dat na 11 rally’s 295 punten telt.

Copyright BELGA / De Broodplank


Ontdek