29/03/24

Neuville: ik ben klaar voor de uitdaging

Neuville: ik ben klaar voor de uitdaging

De rally van Wales 2019 is de twaalfde van in totaal veertien rally’s die meetellen voor het wereldkampioenschap rally. Net zoals vorig jaar strijden Ott Tänak (Toyota Yaris WRC), Sebastien Ogier (Citroën C3 WRC) en Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC). De lange en bijzonder zware rally van Wales speelt een sleutelrol in het kampioenschap en kan meebepalend zijn voor het kampioenschap, maar misschien ook niet.

Verspreid over 4 dagen krijgen de deelnemers 22 klassementsritten voor de wielen geschoven, goed voor 309.76 competitieve kilometers. De rit in Oulton Park van donderdagavond wordt voor het eerst in 26 jaar nog eens in het parcours opgenomen. De 3.58 km lange mix van gravel en asfalt is slechts een voorproefje voor wat de deelnemers de rest van het weekend te wachten staat. Vrijdag begint het echte werk en duiken de deelnemers de bossen van Wales in. Het belooft een lange dag te worden met maar liefst 9 klassementsritten goed voor 116.52 km. Zaterdag worden er 7 ritten gereden goed voor een totaal van 151.24 km. Op zaterdag komt het er voor de rijders op aan om slim en efficiënt met hun materiaal om te gaan. Halfweg de dag is, behalve een bandenwissel, geen assistentie toegelaten. Op zondag krijgen de deelnemers 5 klassementsritten voor de wielen geschoven goed voor nog eens 38.42 km gravelwegen in de bossen. De rally wordt afgesloten met de powerstage.

“De rally van Wales wordt de eerste rally na de zomer. Alles zal er natter, kouder en donkerder zijn in vergelijking met wat we de voorbije maanden beleefden” zegt Thierry Neuville. “Wales kan de natste rally van het jaar worden. We moeten dus voorbereid zijn op een bewogen weekend. Wales is een rally met een eigen karakter. Het kan er bijzonder glad zijn maar ik hou er wel van. In het verleden stond ik er al een paar keer op het podium. Dat hoop ik dit weekend over te doen. De klassementsritten zijn eerder snel en worden zowel bij daglicht als bij nacht gereden. Dat zorgt voor een speciale beleving. Het tijdschema is behoorlijk zwaar. We krijgen lange dagen voorgeschoteld maar daar staat deze wedstrijd ook voor gekend. Ik ben klaar voor de uitdaging.”

Copyright BELGA / De Broodplank
Foto met dank aan Hyundai Motorsport archief


Ontdek