26/04/24

Rally van Marokko generale repetitie voor Dakar 2020

Rally van Marokko generale repetitie voor Dakar 2020

Van 4 tot en met 9 oktober wordt de rally van Marokko georganiseerd, algemeen beschouwd als de laatste test voor teams en rijders in aanloop van de Dakar. Het Belgische Overdrive en het officiële Toyota Gazoo Racing Zuid-Afrika brengen maar liefst acht wagens aan de start waaronder een Toyota Hilux voor Nasser Al-Attiyah, ex-formule 1 rijder Fernando Alonso en Ten Brinke bijgestaan door Tom Colsoul. Het X-Raid team zet buggy’s in voor Stéphane Peterhansel en Carlos Sainz. De wedstrijd start en eindigt in Fes.

De belangrijkheid van deze wedstrijd blijkt uit de inschrijvingslijst waarop met Al-Attiyah, De Villiers, Peterhansel, Sainz en Roma maar liefst vijf verschillende Dakarwinnaars staan samen goed voor een totaal van veertien Dakar overwinningen bij de wagens en nog eens zes van Peterhansel bij de motoren. Sainz en Peterhansel, samen goed voor vijftien Dakar zeges, werden eerder deze week door hun X-Raid team officieel aangekondigd voor de Dakar 2020 die van 5 tot en met 17 in Saoedi-Arabië zal doorgaan.

De Nederlander Bernhard Ten Brinke en zijn Belgische navigator Tom Colsoul staan vooralsnog niet op de erelijst van de Dakar. Colsoul won de Dakar in 2012 in een truck maar droomt hardop van een zege in de autocategorie. In die optiek verliet hij vorig jaar, na het winnen van de wereldbeker met de Pool Przygonski, X-Raid voor Overdrive Racing en het officiële Toyota Gazoo Racing Zuid-Afrika. “We gaan hier van start met een nagelnieuwe Toyota Hilux. Met deze wagen nemen we ook deel aan de Dakar” zegt Tom Colsoul. “Behalve een nieuwe wagen maken we ook voor het eerst deel uit van het officiële fabrieksteam. Overdrive Racing blijft het geheel ondersteunen maar ik moet nu ook met nieuwe, andere mensen werken. Eerder deze week hebben we de wagen uitgebreid kunnen testen. Zonder daarbij veel in detail te gaan kan ik zeggen dat die testen bevredigend waren. De grote nieuwigheid dit jaar is dat we in aanloop van twee ritten het roadbook pas vijf minuten voor de start van de etappe krijgen en niet de avond daarvoor. Dat wordt de grootste uitdaging want daardoor kunnen we het roadbook ook niet voorbereiden. Ik heb evenwel niets aan het toeval overgelaten en wil zo goed mogelijk anticiperen op dit gegeven. Ik ben me bijgevolg al ruim een maand op verschillende manieren zo goed als mogelijk aan het voorbereiden op wat ons mogelijk te wachten staat. In deze grote generale repetitie voor de Dakar willen Bernhard en ik zo goed als mogelijk presteren.”

Copyright BELGA / De Broodplank
Foto met dank aan Tom Colsoul


Ontdek