04/03/21

België wint zilver in Nations Cup - Olivier Philippaerts rijdt perfect kampioenschap

België wint zilver in Nations Cup - Olivier Philippaerts rijdt perfect kampioenschap

De Belgische jumpingploeg bestaande uit Olivier Philippaerts (H&M Extra), Niels Bruynseels (Jenson van't Meulenhof), Jérôme Guery (Quel Homme de Hus) en Grégory Wathelet (MJT Nevados S) hebben zondag in Barcelona zilver behaald in de finale van de Nations Cup. De Belgen leken op weg om zichzelf op te volgen maar door een misverstand op de voorlaatste hindernis ging het goud alsnog naar Ierland. Zweden mocht als derde het podium op. 

De Belgische paardensport beleeft hoogdagen. Goed anderhalve maand nadat de Belgen in Rotterdam Europees kampioen werden en zich verzekerden van deelname aan de Olympische Spelen won ons land zilver in de finale van de Nations Cup, het officieuze wereldkampioenschap. Ingmar Devos, de Belgische voorzitter van de Internationale Ruitersportfederatie FEI, is één van de bezielers van de Nations Cup die voor het eerst in 2013 georganiseerd werd. Sindsdien won België twee keer deze prestigieuze competitie. Dat gebeurde in 2015 en 2018. 

Olivier Philippaerts en H&M Extra hadden een groot aandeel in het Belgisch succes. Zowel afgelopen donderdag als zondag kwam hij als eerste Belg in actie met in totaal twee foutloze omlopen tot gevolg. “We zijn als team naar Barcelona vertrokken om het Belgisch superseizoen met winst proberen af te sluiten” zegt Olivier Philippaerts. “De eerste dag zijn we allen goed gestart en namen we de leiding wat ervoor zorgde dat we op zondag super gemotiveerd aan de start kwamen. H&M Extra en ikzelf begonnen foutloos waarna Niels één balk uit de lepels liet vallen. Jérôme Guery bleef eveneens foutloos waarna Grégory Wathelet het kon afmaken. Jammer genoeg was er een miscommunicatie tussen paard en ruiter dat bestraft werd met vier strafpunten.  Aanvankelijk waren we met zijn allen ontgoocheld omdat we een gouden medaille verloren hadden. Die ontgoocheling maakte al snel plaats voor tevredenheid met de zilveren medaille. De Nations Cup was een hoogstaande competitie waarbij we toch belangrijke landen als Zweden, Duitsland en Zwitserland achter ons laten. Het seizoen op zo’n manier afsluiten is super. Nu is het uitkijken naar 2020, het jaar van de Olympische Spelen.”  

Met H&M Extra heeft Olivier Philippaerts een écht toppaard in huis. “H&M Extra was de voorbije wedstrijden telkens op de afspraak. Een dubbele foutloze ronde in Calgary en nu opnieuw dubbel foutloos in Barcelona. Als je dat kan presteren bij twee loodzware en heel belangrijke wedstrijden, dan ben je een toppaard. Op dit moment behoort Extra tot het kransje van toppaarden waar je als ruiter altijd kan op rekenen. Ik ben enorm blij met zo’n kanjer!”

De ploeg die in Barcelona zilver pakte bestond voor de helft uit andere ruiters dan de ploeg die in Rotterdam Europees kampioen werd. Pieter Devos (Claire), Jos Verlooy (Igor), Jérôme Guéry (Quel Homme) en Gregory Wathelet (Nevados) schreven toen een stukje Belgische paardensport geschiedenis. Het toont aan dat de weelde in de Belgische paardensport groot is. Nicola Philippaerts viel in aanloop van het EK uit met een schouderblessure en moest beide kampioenschappen aan zich laten voorbijgaan.

Anthony en Thibault Philippaerts inspireerden grote broer Olivier om een dubbele foutloze ronde te rijden. Vorig weekend toonden beide youngsters het goede voorbeeld tijdens de Youth Nations Cup.

Copyright De Broodplank / Foto met dank aan Fei.org


Ontdek