26/04/24

Wereldprimeur Via Nova: eerste wereldwijde operatie met 3D-bril

Wereldprimeur Via Nova: eerste wereldwijde operatie met 3D-bril

Paardencentrum Via Nova zorgde vorige week voor een wereldprimeur in de dierengeneeskunde. Voor het eerst werd een paard geopereerd door gebruik te maken van ‘augmented reality’. Het is slechts één van de vele mogelijkheden die het innovatief paardencentrum Via Nova te bieden heeft. Afgelopen weekend kon het grote publiek een kijkje gaan nemen in het paardencentrum. Zondag liepen er ruim 1500 mensen langs.

In de loop van de maand april werd Via Nova opgestart. Om het voor iedereen mogelijk te maken om in alle rust hun job uit te oefenen, met daarbij het welzijn van het paard als centraal thema, werd besloten om pas in het najaar pers, genodigden en het grote publiek te laten kennismaken met de uitgebreide en innovatieve mogelijkheden die Via Nova te bieden heeft.

“Via Nova is latijn en betekent de nieuwe weg. In het oude Rome waren er twee grote verkeersaders, waaronder de Via Nova, om verdwaalde reizigers uit de stad te loodsen. Dat symboliseert voor ons de missie van ons paardencentrum en dat is geblesseerde paarden op een nieuwe, innovatieve manier terug in de sport brengen” zegt Jan Spaas, samen met Marc Suls, oprichter van Via Nova. “We doen dat op drie niveaus: de diagnostiek, chirurgie en therapie. Dieren kunnen in tegenstelling tot mensen niet spreken en dus is een diagnose stellen in de dierengeneeskunde niet eenvoudig.” 

“Als dierenarts sta je soms voor een moeilijke opdracht en moet je innovatief proberen zijn. Ik maak dat dagdagelijks mee” zegt Marc Suls. “We hebben daarvoor een grote CT-scan geïnstalleerd. Het is een botscan die eigenlijk voor obese, zwaarlijvige mensen gemaakt is waardoor het paard tot de heupen in de scan gebracht kan worden. Innovatie in de chirurgie wordt nagestreefd door gebruik te maken van een 3D-bril waarbij we hologrammen van die botscan tijdens de ingreep kunnen projecteren op de bril van de chirurg, waardoor hij heel nauwkeurig te werk kan gaan. Het is naast diagnostiek de tweede pijler van Via Nova.”

“En dan is er nog de behandeling. We richten ons vooral op paarden die last hebben van orthopedische problemen. We hebben zeven jaar onderzoek gedaan en dat heeft enkele maanden geleden geresulteerd in de lancering van het eerste Europees geregistreerde geneesmiddel op basis van stamcellen. Marktstudies hebben uitgewezen dat 1.4 miljoen paarden in Europa last hebben van artrose. Daarbovenop hebben nog eens 1.2 miljoen paarden last van peesletsels. Dat is een gigantisch probleem. Vandaar de focus op orthopedie, om die op de kaart te zetten en innovatief in te zijn” zegt Jan Spaas die zelf als onderzoeker mee aan de wieg stond van het eerste Europese geregistreerde geneesmiddel tegen artrose op basis van stamcellen. “We merken dat na zes weken 78% van de behandelde paarden opnieuw actief is. Een jaar later heeft de helft van hen hetzelfde niveau bereikt van voor ze last kregen van artrose. Maar natuurlijk is er ook nog die andere helft waar we moeten voor zorgen. Daar zijn we nu hard aan het werken want ook daar willen we een innovatieve oplossing voor vinden.”

Bij Via Nova kan zowel het buurmeisje met haar lieve pony als een topsporter met zijn beste paard terecht voor goede zorgen. Via Nova heeft veel in huis. Een hoefsmid die maatwerk aflevert, een tandarts, een oogarts en een team van dokters gespecialiseerd in orthopedische chirurgie zijn enkele mogelijkheden die Via Nova kan aanbieden. Afgelopen woensdag voerde Carmelo Magri een operatie uit met behulp van ‘augmented reality’. Met behulp van een 3D-bril ziet de chirurg een virtuele weergave van een scan. Een wereldprimeur in de dierengeneeskunde. De patiënt was een veulen van vier maanden oud met tandprobleem dat enkel operatief kon worden opgelost.

"Het heeft veel weg van een computerspel maar het is bittere ernst" zegt Carmelo Magri. "Ik ben ervan overtuigd dat moderne technieken meer mogelijkheden creëren en ons kunnen helpen bij chirurgische ingrepen. We hebben dat woensdag aangetoond door gebruik te maken van een 3D-bril. Ik heb nu meer mogelijkheden en krijg alle info meteen binnen. Tijdens de operatie van woensdag werd het hologram van het hoofd van het paard rechtstreeks op mijn brilglazen geprojecteerd. Gewoon door met mijn handen te bewegen kon ik het hoofd van het paard langs alle kanten bekijken. Dat is een heel groot voordeel. Het hologram dat ik zag was gebaseerd op de CT-scan die net voor de operatie genomen werd. Daardoor kon ik uiterst precies te werk gaan. Dat was nodig want de tand die verwijderd moest worden zat dicht bij de hersenen. Dankzij deze technologie kon ik nog beter die situatie inschatten. Dankzij deze technologie kunnen ook andere dokters via livestream de operatie vanop afstand volgen en al dan niet hun advies geven. Zij zien precies wat ik op dat moment zie. Die interactie is een goede zaak. Hoe meer informatie ik krijg, hoe hoger de kans op succes en hoe beter voor het paard.”

“Dankzij de nieuwe technologie kunnen wij de beelden, verzameld in de medische beeldvorming, in de operatiezaal heel precies bekijken en bepalen hoe een bepaalde fractuur loopt om op die manier een schroef ook heel precies en accuraat te kunnen plaatsen. Deze technologie zorgt voor meer efficiëntie en sluit nauw aan met onze filosofie die altijd de zorg en respect voor het paard centraal stelt" zegt Marc Suls.

Via Nova heeft een groep van gepassioneerde, topmensen uit de sector onder één dak samengebracht in functie van het welzijn van het paard. “We zijn er meer dan één jaar mee bezig geweest om van over de hele wereld de juiste profielen aan te trekken en tot in Bree te krijgen om zich hier te vestigen. Onze chirurg Carmelo Magri heeft Italiaanse roots. Hij heeft zich in Lyon gespecialiseerd en is naar Bree gekomen om hier aan chirurgie en innovatie te doen. De technologie is van de bovenste plank. Hologrammen worden geïncorporeerd in digitale beeldvorming. Dit is de toekomst. We werken daarvoor samen met Ar Spectra die vooral in de humane geneeskunde actief zijn.  Zij hebben nu de stap naar de dierengeneeskunde gezet. Dat is geen toeval want het is mijn neef die de technologie mee ontwikkeld heeft. Dat levert zeker interessante discussies aan de kersttafel op besluit Jan Spaas.  

Foto's met dank aan M&M Content - Michael Meers


Ontdek