26/04/24

BMA op het podium in Duitsland en Roemenië

BMA kan met grote tevredenheid terugblikken op een sterk weekend. In de 3-Städte-Rallye in Duitsland eindigde Christian Riedemann (VW Polo R5) op de tweede plaats. Met Dennis Rostek (VW Polo R5), die als vijfde eindigde, had het team uit Thimister nog een tweede wagen in de top 10. Grégoire Munster (Opel Adam Cup) won de slotwedstrijd van de ADAC Opel Adam Cup. In de Romania Historic Gravel Rally stond BMA met drie Porsches aan de start en alle drie haalden ze de finish. Gérard Marcy (Porsche 911 Safari) eindigde op een knappe tweede plaats net voor teamgenoot Philippe Dubaere (Porsche 911 Safari) die als derde mee op het podium mocht. Philippe Moortgat (Porsche 911 RS) eindigde als vijfde.

Nu we half oktober zijn komt overal stilaan het einde van het seizoen in zicht. Dat was het voorbije weekend ook het geval in het Duitse Freyung, een deelstaat in Beieren, waar de 3-Städte-Rallye georganiseerd werd. Hermann jr Gassner (Hyundai i20 R5) domineerde zijn thuisrally van start tot finish en had bij aankomst 30.7 sec voorsprong op Christian Riedemann. Riedemann presteerde zeer constant, won één klassementsrit en reed voor het overige op één rit na altijd top 3 tijden. Riedemann hield met zijn VW Polo de Duitse officiële Skoda Fabia van de Duitse kampioen Fabian Kreim achter zich die als derde eindigde maar na de rally werd uitgesloten omdat hij niet gestopt was bij een ongeval. Rostek schoof van een achtste plaats vrijdagavond door naar de vijfde plaats zaterdagavond. “Zowel Christian als Dennis kunnen terugblikken op een sterke en zeer constante wedstrijd met uiteindelijk een tweede en vijfde plaats als gevolg. Vooral het feit dat de BMA VW Polo met Riedemann achter het stuur in 9 van de 10 klassementsritten sneller was dan de officiële Skoda Fabia van kampioen Kreim geeft grote voldoening” zegt Bernard Munster. “In het kampioenschap eindigt Riedemann, die slechts in 2 van de 6 rally’s aan de start kwam, als vierde. Rostek reed 4 rally’s en eindigt als vijfde. Grégoire eindigde als 21e algemeen en won de Opel Adam Cup. In het kampioenschap eindigt hij als tweede na Pietarinen die in alle 6 wedstrijden aan de start kwam. Wij stapten met Grégoire pas in vanaf de derde rally. Grégoire heeft er ook in Duitsland een sterk seizoen opzitten.”

Grégoire Munster begon met overtuiging aan de 3-Städte-Rallye en reed van start tot finish aan de leiding in de slotwedstrijd van de ADAC Opel Adam Cup. Vrijdag won hij 3 klassementsritten op rij en zaterdag voegde hij er nog een vier ritzeges aan toe. “Na onze slipper in de rally van Erzgebirge wisten we dat het moeilijk zou worden om de ADAC Opel Adam Cup te winnen. Het enige wat we moesten doen was de Cup proberen te winnen en dan afwachten wat Pietarinen zou doen. Wij hebben vanaf de eerste meter aangevallen, wonnen zeven van de tien klassementsritten en hebben onze job gedaan. Pietarinen eindigde op een halve minuut al tweede en wint de Cup. Pietarinen en ik staken een beetje boven de concurrentie uit waardoor het voor de andere rijders moeilijk werd om zich tussen ons te plaatsen. Wij hebben er dit seizoen samen een mooie strijd van gemaakt.”

In het Roemeense Brasov werd voor het eerste keer de Romania Historic Gravel Rally georganiseerd. Verspreid over vijf dagen kregen de deelnemers 1100 kilometers voor de wielen geschoven waarvan 405 competitieve kilometers verspreid over 29 klassementsritten. Het zwaartepunt van deze wedstrijd lag op woensdag en donderdag. Woensdagavond waren de drie BMA Porsches opgeschoven naar plaatsen 4, 5 en 6 om na een zware, verraderlijke wedstrijddag op donderdag door te schuiven richting podium. Marcy stond donderdagavond 2e na de Fransman Rosati. Dubare was opgeschoven naar de 3e plaats. Moortgat was, ondanks een koprol in de 11e klassementsrit, opgeschoven naar de vijfde plaats. Dankzij het superrallysysteem, en de daaraan verbonden tijdstraf van 10 min per gemiste klassementsrit, kon hij vanaf de 14e rit opnieuw deelnemen aan de rally. De BMA crew had intussen de Porsche opnieuw rijklaar gemaakt.

De prachtige klassementsritten op vrijdag en zaterdag wijzigden niets meer aan de stand. Rosati wint de allereerste editie van de nieuwe historic rally. Met Gérard Marcy en Philippe Dubaere heeft BMA twee wagens op het podium. Philippe Moortgat eindigde als vijfde. Het snelle en vooral mooie gravel bood veel plezier aan de deelnemers die nu al uitkijken naar de tweede editie van de Romania Historic Gravel Rally die volgend jaar in het verlengde Hemelvaart weekend zal worden gereden.