28/03/24

Ogier en Citroën staan onder druk in Catalonië

Ogier en Citroën staan onder druk in Catalonië

Houdt Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC) zijn kansen op een zevende opeenvolgende wereldtitel gaaf of maakt Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) zondag een einde aan het tijdperk Ogier? Feit is dat Citroën met elf zeges het meest succesvolste merk van de voorbije jaren in Catalonië is.  

Citroën heeft met Sébastien Ogier een ex-winnaar (nvdr 2013, 2014 en 2016) in haar rangen. Wil de zesvoudig wereldkampioen zijn kansen op een zevende opeenvolgende wereldtitel gaaf houden dan moet hij meer punten scoren dan huidig WK leider Ott Tänak. Het verschil tussen beide rijders is 28 punten.

“Mijn ervaring is mijn kracht. Het zal niet makkelijk worden om Ott Tänak te verslaan maar het is wel een mooie uitdaging” zegt Sébastien Ogier. “De ambitie is om in deze wedstrijd veel punten te scoren. We hebben geen andere keuze dan de kloof met Ott proberen te dichten om de hoop levend te houden. De startposities op vrijdag zal zijn invloed hebben op het verdere verloop van de wedstrijd. Vanaf zaterdag rijden we op asfalt. Ik ben ervan overtuigd dat we daar zeer competitief zullen zijn. De tijden zullen duidelijk maken of de progressie die we op asfalt maakten genoeg zal zijn.”

Citroën en de rally van Catalonië is bijna hetzelfde als Spanje en paella. Van de voorbije veertien edities won het Franse merk er maar liefst elf keer met vier verschillende wagens: de Xsara WRC, de C4 WRC, de DS3 WRC en de C3 WRC. Met negen zeges, waarvan acht opeenvolgend, is Sébastien Loeb recordwinnaar in Catalonië. Zijn laatste zege dateert van vorig jaar. Met een gewaagde bandenkeuze op de slotdag reed hij vlot naar zijn 79e WK zege uit zijn carrière. Dit jaar staat Loeb opnieuw aan de start. Niet langer mijn een Citroën maar met een Hyundai, een wagen waarmee hij minder dominant is als in het verleden. Zijn beste resultaat is de derde plaats in de rally van Chili eerder dit jaar. Dé opdracht van Loeb is om Catalonië punten voor het merkenkampioenschap te scoren. Loeb heeft op vrijdag het voordeel van zijn startpositie.

Copyright BELGA / De Broodplank
Foto met dank aan Citroën Mediawebsite


Ontdek