24/04/24

Ott Tänak kan zondag wereldkampioen worden

Ott Tänak kan zondag wereldkampioen worden

Met de rally van Catalonië nadert de ontknoping in het WK rally 2019. Wanneer Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) zondag twee punten meer pakt dan achtervolgers Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC) en Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) is de Est wereldkampioen.

De rally van Catalonië is de dertiende en op één na laatste wedstrijd van een seizoen dat in Monte Carlo met sneeuw en ijs begon. Via Zweden en een dubbele trans-Atlantische verplaatsing naar Mexico en vervolgens naar Chili en Argentinië zette het WK circus opnieuw voet aan grond in Europa. Drie rijders strijden in twee  rally’s voor één trofee.

Van de twaalf gereden rally’s won Ott Tänak de helft. Sneeuw, ijs, zon, regen, asfalt of gravel: op elke ondergrond en in elke omstandigheid wist de Est dit seizoen rally’s te winnen. Die dominantie zorgt ervoor dat Tänak in de WK tussenstand 28 punten voorsprong telt op eerste achtervolger Sébastien Ogier en maar liefst 41 punten op Thierry Neuville. Tänak hoeft enkel twee punten meer te scoren dan beide achtervolgers om zeker te zijn van zijn eerste wereldtitel.

“Voor mij maakt het niet echt uit wat de situatie is. Wat er ook op ons afkomt, ik probeer om in elke wedstrijd alles te geven. Als ik het maximum eruit kan halen dan doe ik dat al moeten we dit weekend het misschien ook wel slim aanpakken. Het belangrijkste is om geen fouten te maken om zo geen punten weg te geven. Vrijdag wordt een moeilijke en verraderlijke dag wanneer we op het gravel als eerste de baan op moeten.” zegt Ott Tänak. “Ogier heeft al vaker voor de wereldtitel gestreden en is jammer genoeg de enige die weet hoe een kampioenschap gewonnen moet worden. Het is een extra uitdaging om de koning te verslaan vooraleer hij (nvdr eind volgend seizoen) afscheid neemt. Uiteraard zal ik er alles aan doen om daarin te slagen.”

Als Tänak zondag wereldkampioen wordt dan maakt hij een einde aan de Franse dominantie in het WK. Sinds 2004 won er telkens een Fransman en een Sébastien het WK rally. Van 2004 tot en met 2012 won Sébastien Loeb negen wereldtitels. Van 2013 tot en met 2018 won Sébastien Ogier zes wereldtitels. De laatste niet Fransman die wereldkampioen rally werd was Petter Solberg in 2003.

Copyright BELGA / De Broodplank
Foto met dank aan Toyota Gazoo mediawebsite


Ontdek