26/04/24

Neuville staat voor haast onmogelijke opdracht

Neuville staat voor haast onmogelijke opdracht

Mathematisch kan het nog maar met een achterstand van 41 punten en met 60 te verdienen punten wordt het voor Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) haast onmogelijk om dit jaar wereldkampioen rally te worden. In zijn carrière eindigde het duo tot dusver vier keer als tweede in de WK eindstand na wereldkampioen Sébastien Ogier.

Met een tweede plaats in de rally van Monte Carlo en een derde plaats in de rally van Zweden begon Thierry Neuville goed aan het kampioenschap. Toen de Belg achtereenvolgens de rally’s van Corsica en Argentinië won nam hij zelfs de leiding in de WK tussenstand. In de daaropvolgende rally in Chili ging de Belg tegen hoge snelheid ettelijke keren over de kop en moest hij opgeven. In de daaropvolgende rally in Portugal eindigde Neuville nog als tweede maar nadien kon hij zijn prestaties van eerder op het seizoen niet meer evenaren, laat staan overdoen. Een zesde plaats in Sardinië en Finland, een vierde plaats in Duitsland en achtste in de rally van Turkije zorgden ervoor dat Neuville de kloof met zijn concurrenten zag groeien. De tweede plaats in de rally Wales was een goed resultaat maar eens te meer moest Neuville zijn meerdere erkennen in Ott Tänak (Toyota Yaris WRC). Dat zorgt ervoor dat met slechts nog twee rally’s te rijden de situatie stilaan uitzichtloos is voor de Belg.

“Alle drie de rijders zijn op elke ondergrond zeer sterk. Het is niet nodig om mentale spelletjes te spelen. We zullen gewoon zo hard mogelijk proberen te rijden. Ik weet dat mijn team heel hard werkt om alles mogelijk te maken. Het seizoen is nog niet voorbij” zegt Thierry Neuville. “Ons doel voor dit weekend is duidelijk: vechten voor de overwinning en beter doen dan onze rivalen. De rally van Catalonië is met een mix van onverhard en asfalt een zeer specifieke rally. We hebben eerder dit seizoen op beide ondergronden mooie dingen laten zien. We blijven onze uiterste beste doen voor het kampioenschap.”

Het kampioenschap is voor Neuville en Hyundai tweeledig. Neuville mikt op de rijderstitel terwijl Hyundai de merkentitel altijd centraal heeft gesteld. Met nog twee rally’s te gaan ziet Hyundai rivaal Toyota naderen tot op acht punten. “We hebben dit weekend één opdracht en dat is onze voorsprong in het merkenkampioenschap proberen te vergroten” zegt Hyundai teammanager Andrea Adamo. “Natuurlijk weten we dat dit niet eenvoudig zal zijn, maar we gaan er alles aan doen. Er resten ons nog slechts twee rally’s. Er kunnen nu geen kansen meer gemist worden. Ik heb alle vertrouwen in mijn rijders. Thierry wil zijn titelkansen gaaf proberen te houden terwijl Dani Sordo en Sébastien Loeb op de gemengde ondergrond altijd sterk voor de dag zijn gekomen. Met deze mensen willen wij ons lot in eigen handen proberen te houden.”

Copyright BELGA / De Broodplank
Foto met dank aan Hyundai Motorsport


Ontdek