26/04/24

Kris Meeke is de snelste tijdens de shakedown

Kris Meeke is de snelste tijdens de shakedown

Kris Meeke (Toyota Yaris WRC) was vanochtend de snelste tijdens de shakedown, de laatste officiële test in aanloop van de start van de rally van Catalonië op vrijdagochtend. Meeke was 0.3 sec sneller dan thuisrijder Dani Sordo (Hyundai i20 Coupe WRC). Van de titelkandidaten was Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) met de zesde tijd de snelste. Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC) reed de achtste tijd voor Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC).

Net zoals hij dat deed tijdens de shakedown van de voorbije rally’s van Turkije en Wales was Kris Meeke ook vandaag de snelste in de 2 km lange shakedown in Catalonië. Het parcours bestond uit één kilometer gravel in combinatie met één kilometer asfalt. Het is een voorproefje wat de rijders de komende dagen te wachten staat. Op vrijdag zijn dat gravelwegen waarna de wagen ’s avonds volledig omgebouwd wordt naar asfaltconfiguratie.

Meeke zette zijn snelste tijd, zoals iedereen, neer bij zijn derde doortocht. Dat had vooral te maken met het onverhard gedeelte dat gaandeweg de ochtend opdroogde. Naarmate er wagens over het parcours reden werden de tijden scherper. Met een zesde tijd wat Tänak 1.8 sec trager dan teamgenoot Meeke en 0.4 sec sneller dan titelrivaal Ogier. Thierry Neuville was met zijn negende tijd 1.1 sec trager als Tänak en 0.7 sec als Ogier.

De deelnemers aan de rally van Catalonië krijgen verdeeld over drie dagen 17 klassementsritten te verwerken goed voor een totaal van 325.56 km. Op vrijdag zijn er twee lussen van telkens drie klassementsritten waarvan La Fatarella met zijn 38.85 km de langste is. Op zaterdag zijn er eveneens twee lussen van drie ritten waarna de dag wordt afgesloten met een 2.4 km lange superspecial in Salou. Op zondag zijn er vier ritten. De rally eindigt traditioneel met de powerstage.

Copyright BELGA - De Broodplank
Foto met dank aan Toyota Gazoo


Ontdek