08/05/24

Loeb leidt in Catalonie. Neuville is tweede.

Loeb leidt in Catalonie. Neuville is tweede.

Sébastien Loeb (Hyundai i20 Coupe WRC) sluit de eerste wedstrijddag van de rally van Catalonië, de op één na laatste rally van het WK, af als leider. Loeb heeft 1.7 sec voorsprong op eerste achtervolger Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC).  Dani Sordo (Hyundai i20 Coupe WRC) zorgt voor een voorlopig volledig Hyundai podium. De Spanjaard is derde op 7.6 sec van Loeb.  WK leider Ott Tänak besluit de dag als vijfde op 21.7 sec van Loeb. Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC), de dichtste belager van Tänak in de WK tussenstand, kreeg vrijdagochtend technische problemen en mag, rekening houdend met de huidige situatie, een zevende opeenvolgende wereldtitel vergeten. 

Sébastien Loeb leidt in Catalonië. De negenvoudig wereldkampioen profiteerde maximaal van zijn startpositie en greep in de laatste klassementsrit van de dag de macht. In zijn spoor volgt Thierry Neuville die doet wat van hem verwacht wordt. Wil hij zijn titelambities in stand houden dan moet hij deze rally zien te winnen én minstens twaalf punten meer scoren dan WK leider Ott Tänak. Met drie Hyundai’s op in de top drie blijft dat scenario mogelijk. Neuville, die vrijdagochtend één rit won, was tijdens de openingsdag zeer constant. “Dit was een goede dag al was de laatste rit van de dag een beetje verraderlijk vanwege de laagstaande zon. Ik moet gewoon geconcentreerd blijven.” Met Sordo op de derde plaats neemt Hyundai een optie op het constructeurskampioenschap, hét doel dit seizoen van de Zuid-Koreaanse constructeur.

Ott Tänak blijft ook met zijn vijfde op titelkoers. Aangemoedigd door tientallen Estse fans kon er bij de finish nauwelijks een glimlach af. “Ik heb alles gegeven zonder fouten te maken. Af en toe reed ik op de limiet. Ik weet niet of ik meer dan kan.” De vooraanstaande Britse autosportwebsite Autosport.com pakte vandaag uit met het nieuws dat Tänak eerder deze maand een contract ondertekende bij Hyundai en bijgevolg zijn huidige werkgever Toyota verlaat. Het nieuws werd met klem ontkend door Thomas Vilette, woordvoerder bij Hyundai Motorsport.

Sébastien Ogier lijkt op dit moment uitgeschakeld voor een zevende opeenvolgende wereldtitel. Meteen na de start van de twee klassementsrit liet de stuurbekrachtiging van Ogiers wagen het afweten. De Fransman moest vervolgens de 38.85 km lange klassementsrit van La Fatarella afwerken vooraleer zijn wagen hersteld kon worden. Ogier verloor behalve ruim drie en een halve minuut alle kansen op de eindzege en mogelijk ook een zevende opeenvolgende wereldtitel. Wanneer Tänak twee punten meer scoort dan Ogier is de Fransman uitgeschakeld voor de wereldtitel. Het enige wat Ogier op titelkoers kan houden is een opgave van de Est Ott Tänak.

Andrea Kaiser, de echtgenote van Sébastien Ogier haalde via Twitter zwaar uit naar Citroën Racing en viel totaal uit haar rol. "Er valt niet zoveel te zeggen over Citroën Racing. Jullie moesten zich schamen dat een wereldkampioen in zo'n wagen moet zitten." #Shitroen  Niet veel later werd de tweet verwijderd. Maar het kwaad was geschied. De tweet was toen al overal verspreid en werd druk becommentarieerd.

Guillaume de Mevius en Martijn Wydaeghe (Citroën C3 R5) sluiten hun eerste wedstrijddag af als 25e algemeen en 11e in WRC2.

Vanavond worden de rallywagens omgebouwd van onverhard naar asfaltconfiguratie. Vanaf morgen krijgen we een compleet andere wedstrijd. Op zaterdag worden er zeven klassementsritten gereden. Op zondag nog eens vier. De rally van Catalonië eindigt zondagnamiddag.

Copyright BELGA / De Broodplank
Foto met dank aan Hyundai Motorsport

 


Ontdek