11/05/24

Neuville wint in Catalonië. Tänak is wereldkampioen.

Neuville wint in Catalonië. Tänak is wereldkampioen.

Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) hebben de rally van Catalonië gewonnen, de voorlaatste wedstrijd van het WK rally 2019. Neuville had bij aankomst 17.2 sec voorsprong op Ott Tänak (Toyota Yaris WRC). Die plaats volstond voor de Est om voor het eerst in zijn carrière de individuele wereldtitel te pakken. Tänak maakt daarmee een einde aan de Franse hegemonie van Sébastien Loeb en Sébastien Ogier die sinds 2004 met vijftien wereldtitels het WK rally domineerden.

Neuville legde de basis van zijn zege op vrijdag. De Belg won één klassementsrit op onverhard en sloot de dag af als tweede op 1.7 sec van teamgenoot Sébastien Loeb (Hyundai i20 Coupe WRC). Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC) begon het beste aan de rally maar een probleem met de stuurbekrachtiging meteen na de start van de tweede rit zorgde ervoor dat de Fransman een kruis mocht maken over de eindzege én een zevende opeenvolgende wereldtitel. De strijd voor de wereldtitel werd zo herleid tot een duel tussen Neuville en Tänak.

Neuville greep zaterdagochtend de macht, won twee ritten op rij en loste teamgenoot Sébastien Loeb bovenaan het klassement af. Na de opgave van Kris Meeke (Toyota Yaris WRC) verhoogde Tänak het ritme en won op zijn beurt vier ritten op rij. In de laatste rit van de dag schoof de Est één plaats op, van vier naar drie waardoor hij zichzelf in een zeer comfortabele positie bracht met het oog op de eerste wereldtitel.

Tijdens de slotdag verdedigde Thierry Neuville met verve zijn leidersplaats en won hij voor het eerst in zijn carrière de rally van Catalonië, zijn twaalfde zege uit zijn carrière en na Corsica en Argentinië zijn derde zege van het seizoen. Neuville nam met zijn zege revanche op wat hem vorig jaar in Catalonië overkwam. Een lekke band en een kapotte velg koste hem toen het podium en mogelijk ook de wereldtitel.

De wereldtitel 2019 zou beslist kunnen worden in de powerstage. Wanneer Tänak één punt minder zou scoren dan Neuville zou de Est voor het eerst in zijn carrière wereldkampioen worden. Afgaande op de tussentijden werd al snel duidelijk dat Tänak niet te stoppen was. De Est won de powerstage en zorgt zo, met nog één wedstrijd te rijden, voor een onoverbrugbare voorsprong op eerste achtervolger Neuville die voor de vijfde keer in zijn carrière lijkt af te stevenen op de titel van vicewereldkampioen. In de WK tussenstand heeft Neuville 10 punten meer dan zesvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier.

Ott Tänak is de eerste Est in de geschiedenis van het WK rally die wereldkampioen wordt. Hij maakt meteen ook een einde aan de Franse suprematie in het WK rally. Sinds 2004 domineerden Sébastien Loeb en Sébastien Ogier het wereldkampioenschap. Loeb won negen opeenvolgende titels waarna Ogier er zes op een rij won. De laatste niets Fransman die er in slaagde om het WK rally te winnen was de Noor Petter Solberg in 2003.

Bij de constructeurs mag Hyundai stilaan de champagne koel beginnen zetten. Het Zuid-Koreaanse team met het Duitse Alzenau als uitvalsbasis heeft 18 punten voorsprong op titelverdediger Toyota.

De slotwedstrijd van het WK rally 2019 is de rally van Australie die half november gereden wordt.

Copyright BELGA / De Broodplank
Foto met dank aan Hyundai Motorsport


Ontdek