28/03/24

Ott Tänak is wereldkampioen!

Ott Tänak is wereldkampioen!

Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) heeft zichzelf vandaag de geschiedenisboeken in gereden. De Est werd voor het eerst in zijn carrière wereldkampioen rally en maakt daarmee een einde aan de Franse hegemonie van Sébastien Ogier en Sébastien Loeb die samen vijftien wereldtitels bij elkaar reden. Tänak is met zes zeges dit seizoen de verdiende wereldkampioen.

Van de dertien gereden rally’s dit seizoen won de Est er zes. Tänak eindigde in de rally van Monte Carlo, de openingswedstrijd van het WK 2019, als derde na winnaar Sébastien Ogier en Thierry Neuville die als tweede eindigde. In de daaropvolgende wedstrijd in Zweden stond er geen maat op de Est die behalve de rally ook nog de powerstage won en de WK leiding overnam van Ogier. Dankzij een tweede plaats in de rally van Mexico bleef Tänak aan de leiding van het WK. Een lekke band in Corsica kostte Tänak wellicht de zege. Neuville won de wedstrijd en loste bovenaan het klassement de Est af als leider. De Belg vergrootte zijn voorsprong na een zege in Argentinië waar Tänak in de voorlaatste klassementsrit moest opgeven met technische problemen. Na zeges in Chili en Portugal naderde Tänak tot op 2 punten van WK leider Ogier die in Chili de leiding had genomen nadat Neuville spectaculair crashte.

Tänak had genoeg aan een vijfde plaats in de rally van Sardinië om de leiding in het kampioenschap over te nemen van Ogier. Dankzij een dubbele zege in Finland en Duitsland vergrootte hij zijn voorsprong op zijn rechtstreekse concurrenten. Na zijn opgave in Turkije leek het even opnieuw spannend te worden maar Tänak toonde andermaal zijn kunnen en talent in de rally van Wales om het uiteindelijk helemaal af te maken in Catalonië.

De sneeuw in Zweden, de ijle lucht op grote hoogte en het snelle gravel in Chili, de zanderige gravel in Portugal, de Finse hoge snelheidswedstrijd, het Duitse asfalt en de Britse modder: op elk terrein heerste de Est dit seizoen. De Est, die ooit de naam Titanic kreeg nadat hij met zijn wagen in een Mexicaans meer terecht kwam en op het nippertje uit zijn wagen kon ontsnappen, schreef op zondag 27 oktober een stukje autosportgeschiedenis.  

Copyright BELGA / De Broodplank
Foto met dank aan Toyota Gazoo


Ontdek