27/04/24

Ott Tänak: dit voelt goed aan!

Tien jaar nadat Ott Tänak met een 20e plaats in de rally van Portugal zijn debuut maakte in het WK rally is de Est wereldkampioen geworden. Sindsdien heeft hij een mooi parcours afgelegd. In 2017 won Tänak zijn eerste WK rally. Dit jaar won hij er zes en werd hij verdiend wereldkampioen.

Meteen na de finish van de powerstage viel de druk weg toen Ott Tänak en zijn corijder Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) via de boordradio vernamen dat ze wereldkampioen werden. Toen Tänak aan de finish stopte werd hij omstuwd door een grote persmeute en tientallen supporters. Het duurde even vooraleer de Est uit zijn wagen kwam om vervolgens in de armen van zijn echtgenote te vallen. “Dit voelt goed” waren de eerste woorden van de nieuwe wereldkampioen. “Het is moeilijk onder woorden te brengen. De druk die ik de voorbije dagen voelde was van een ander niveau. Hiermee kunnen omgaan en mijn ambitie te kunnen waarmaken wat het doel van mijn leven. Hoe meer Esten er waren hoe hoger de druk werd. Dankjewel team, jullie hebben fantastisch werk geleverd. Het was geweldig! Ik wou hier geen risico’s nemen om te voorkomen dat ik dit zou verliezen. Ik wou het zo graag hebben. Mijn mama zei gisteren nog: wanneer Ott iets wil dan krijgt hij het ook. Ik heb het waargemaakt!”

Tänak debuteerde in Portugal 2009 in het WK rally. De Est bestuurde toen een Subaru Impreza STi N14 waarmee hij als 20e eindigde. Drie jaar later stond hij in Sardinië voor het eerst op het podium toen hij met een Ford Fiesta RS WRC als derde eindigde. Op zijn eerste WK zege zou hij nog vijf jaar moeten wachten. Die kwam er in 2017 toen hij met een Ford Fiesta WRC de rally van Sardinië won. In dat seizoen vormde hij team met Sébastien Ogier. Een seizoen dat Tänak zou veranderen. Hij stak bijzonder veel op van de meervoudig wereldkampioen en werd een winnaar. Later op het seizoen zou hij ook nog de rally van Duitsland winnen. In de WK eindstand eindigde hij na Ogier en Neuville als derde.

In 2018 verliet Tänak Ford voor Toyota en won hij vier wedstrijden. Tänak streed tot het bittere einde mee voor de wereldtitel. Net zoals in 2017 moest hij nu ook genoegen nemen met een derde plaats na Ogier en Neuville.

2019 zou zijn jaar worden en dat werd het ook. De Est won wedstrijden op alle mogelijke ondergronden en parcours. Hij won in totaal zes rally's en is de eerste Estse wereldkampioen.

Waar zijn toekomst ligt is onduidelijk. Eerder dit weekend kwam Autosport.com, een vooraanstaande Britse autosportwebsite, met het nieuws op de proppen dat Tänak Toyota zou verlaten voor Hyundai. Nieuws dat met klem ontkent werd door Andrea Adamo, teammanager van Hyundai Motorsport.