25/04/24

Lefebvre leidt in de Condroz. Princen virtueel kampioen.

Na afloop van de eerste wedstrijddag in de rally van de Condroz, de slotwedstrijd van het Jobfixers Belgian Rally Championship, rijdt de Fransman Stéphane Lefebvre (Ford Fiesta R5 MkII) aan de leiding. Sébastien Bedoret (Skoda Fabia R5) volgt als tweede op 15.9 sec. Adrian Fernemont (Skoda Fabia R5) is derde op 18.8 sec. BK leider Kris Princen (Skoda Fabia R5) is na een lekke band zesde en is virtueel kampioen.

Guillaume de Mevius (Citroën C3 R5) nam zaterdagochtend de beste start met in zijn spoor Stéphane Lefebvre, de winnaar van de vorige editie. In de tweede rit nam Lefebvre met een snelste tijd het commando over van De Mevius. Cédric Cherain (VW Polo R5) zijn wedstrijd zat er toen al op. De snelle maar ook zeer wispelturig presterende Waal moest opgeven nadat hij met zijn VW Polo R5 van de baan ging. Kris Princen maakte zaterdagochtend een verkeerde bandenkeuze en moest meteen achtervolgen. In de vijfde klassementsrit van de dag kreeg de titelverdediger een tik toen hij lek reed en 39 sec verloor. Princen zakte naar de negende plaats en was op dat ogenblik zijn titel virtueel kwijt aan Fernemont die op dat moment in de tweede positie reed.

Bij het vallen van de avond droogde het parcours op en begon Princen aan een slotoffensief. De Limburger won drie van de vier klassementsritten waardoor hij de dag afsluit als zesde. Een positie die hem acht BK punten (nvdr Lefebvre scoort geen punten omdat hij niet ingeschreven is voor het BK) en virtueel de titel oplevert. Van de titelkandidaten scoort Bederot met zijn tweede plaats na Lefebvre de volle 20 punten, maar omdat hij al zes resultaten heeft ingebracht moet hij een derde plaats laten vallen waardoor de jonge beschermeling van Freddy Loix op dit moment twee punten tekort komt voor de titel. Fernémonts derde plaats levert hem zestien punten op, waarmee hij op gelijke hoogte van Princen komt maar de titel gaat dan naar de Limburger omdat hij dit seizoen meer wedstrijden won dan Fernemont.

De veiligheid is ook dit jaar weer een probleem in de Condroz rally met tal van toeschouwers die veel te dicht bij het parcours plaats hadden genomen. Enkele toeschouwers kwamen met de schrik vrij toen onder andere Fernemont en Loubet, nadat ze tegen hoge snelheid door een gigantische plas waren gereden, van de baan gingen en tussen het volk terecht kwamen. De wedstrijdleiding greep adequaat in waarna er later op de dag weinig tot geen incidenten meer gemeld werden.