16/04/24

Rally Australië geannuleerd

Rally Australië geannuleerd

De rally van Australië, de slotwedstrijd van het WK rally 2019, is omwille van de bosbranden ten noorden van New South Wales, geannuleerd. Het plan om de rally in te korten tot 90 km werd daarmee van tafel geveegd. Het WRC gala dat traditiegetrouw georganiseerd wordt na afloop van de slotwedstrijd werd eveneens geannuleerd. Deze editie zou voorlopig de laatste WK rally geweest zijn. Australië heeft op de kalender van 2020 geen plaats gekregen. 

North South Wales maakt zijn ergste bosbranden ooit mee waardoor de noodtoestand er is afgekondigd. De bosbranden zijn intussen genaderd tot op 20 km van het stadcentrum van Sydney.  Na overleg met de lokale overheid, de hulpdiensten en de FIA (wereld automobielsportfederatie) beslisten de organisatoren om de wedstrijd af te gelasten.

De organisatoren van de rally van Australië maakten het nieuws in de loop van dinsdagnamiddag lokale tijdn na overleg met de lokale overheid, de hulpdiensten en de FIA, bekend. De bosbranden in New South Wales zijn de ergste ooit in die buurt. De branden zijn intussen genaderd tot op 20 km van het stadscentrum van Sydney. Het nieuws werd via Twitter de wereld ingestuurd: "Kennards Hire Rally Australia zal omwille van de ernstige bosbranden die de streek ten noorden van North South Wales niet doorgaan. De annulering van het evenement komt er na uitgebreid overleg met de regering van North South Wales, de FIA, de hulpdiensten en de lokale overheid. Dank voor jullie steun en begrip." 

Volgens organisator Andrew Papadopoulos is deze beslissing de enige echte optie gezien het uitroepen van de noodtoestand. “Rekening houdend met de veiligheid van de gemeenschap en iedereen die bij de rally betrokken is, is het niet gepast om de rally te organiseren. Het is jammer dat we dit evenement op deze manier moeten beëindigen. Het belangrijkste is dat alle deelnemers, officials en de hele gemeenschap veilig is.” 

Om 12.50 u maakte de FIA het nieuws officieel door een korte mededeling te verspreiden met daarin de afgelasting van de rally van Australië. De rally van Australië 2019 zou voorlopig de laatste WK editie geweest zijn. Australië is niet opgenomen op de WK kalender van volgend jaar. Die beslissing werd eerder genomen en staat los van de huidige situatie.

Copyright BELGA / De Broodplank
Foto met dank aan Hyundai Motosport (offical website) - archieffoto


Ontdek