18/04/24

Ogier, Evans en Rovanperä rijden voor Toyota in 2020

Ogier, Evans en Rovanperä rijden voor Toyota in 2020

Toyota Gazoo Racing maakte vandaag haar rijders voor het WK rally 2020 bekend. Zoals verwacht zal Sébastien Ogier het team vervoegen net zoals dat het geval is met Elfyn Evans en Kalle Rovanperä. Een eerder verrassende line-up want van de rijders die Toyota het recent afgelopen seizoen inzette blijft niemand aan boord. Toyota ziet hen als de ideale mix van snelheid, ervaring en jeugdig talent achter het stuur van de Toyota Yaris WRC. 

Nadat Citroën vorige week aankondigde dat Sébastien Ogier het team zou verlaten, en als gevolg daarvan Citroën volgend jaar geen wagens meer zou inzetten in het WK, stond het in de sterren geschreven dat zesvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier de overstap naar Toyota zou maken. Het gerucht werd vandaag bevestigd. Ogier rijdt volgend seizoen het volledige WK voor het Toyota team van Tommi Mäkinen. De 35 jarige Fransman heeft 149 WK rally’s op de teller, won in totaal 47 wedstrijden en stond maar liefst 79 keer op het podium. Ogier, die vorig jaar had laten weten dat 2020 zijn laatste jaar in het WK zou zijn, ondertekende een contract voor één jaar. Co-rijder Julien Ingrassia maakt mee de overstap.

“Ik kijk er naar uit om aan de slag te gaan bij dit team. Het is voor mij een nieuwe uitdaging” zegt Sébastien Ogier. “Eind 2016 hebben we al over een samenwerking gesproken. Toen zijn we niet tot een akkoord gekomen, nu wel. Ik ben overweldigd dat ik met zo’n iconisch merk als Toyota én met mijn jeugdidool Tommi Mäkinen aan het werk ga. We willen beiden hetzelfde: samen succesvol zijn en het WK proberen te winnen. Onze line-up is zeer interessant. Eerder werkte ik al samen met Elfyn en ik ben er zeker van dat hij veel voor het team kan betekenen. Kalle heeft al veel bewezen in de sport. Hij heeft talent en ik ben er zeker van dat hij snel progressie zal maken. Alle drie zijn we nieuw in het team. Het wordt dus een hele opgave en uitdaging om het team en de auto te leren kennen. We zullen onze best doen om dit zo snel als mogelijk te realiseren.”

De 30 jarige Elfyn Evans maakte sinds 2014 deel uit van M-Sport, het privéteam van Malcolm Wilson dat al sinds jaar en dag Ford wagens aan de start van het WK rally brengt. Evans stond 86 keer aan de start van een WK rally en won tot dusver één wedstrijd: de rally van Wales in 2017. Samen mett zijn corijder Scott Martin ondertekende hij een contract voor twee jaar.

Kalle Rovanperä is een jonge Finse en een enorm getalenteerde rijder. Het hoeft niet te verbazen dat Tommi Mäkinen hem op 19 jarige leeftijd een kans op het hoogste niveau geeft. Het voorbije seizoen domineerde Kalle Rovanperä het WRC 2 pro. Hij won vijf van de elf wedstrijden waar hij aan de start kwam en won zo de wereldtitel in de WRC 2 Pro categorie.

Een volledige nieuwe line-up wil ook zeggen dat de rijders die dit jaar deel uitmaakten van Toyota Gazoo Racing mogen uitkijken naar een andere werkgever. Wereldkampioen Ott Tänak werd eerder al aangekondigd bij Hyundai Motosport waar hij teammaat wordt van Thierry Neuville. Jari-Matti Latvala, met zijn 208 WK rally’s de meest ervaren rijder van het kampioenschap, laat via Twitter weten dat hij aan een project werkt. “Als gevolg van de aankondiging van Toyota Gazoo Racing wil ik het team bedanken voor de goede en succesvolle samenwerking van de voorbije drie jaar. Ik werk momenteel aan een project om in 2020 aan enkele WK rally’s deel te nemen.” Wat er met Kris Meeke zal gebeuren is onduidelijk. Nadat hij halfweg 2018 door Citroën werd ontslagen vond de Brit eind vorig jaar onderdak bij Toyota waar Tommi Mäkinen hem een tweede kans gaf. Maar ook daar kon de Brit nooit echt overtuigen en moest hij het voorbije seizoen zijn wagen om uiteenlopende redenen vaak aan de kant zetten.

Copyright BELGA / De Broodplank
Foto met dank aan officiële perswebsite Toyota Gazoo Racing

 

 


Ontdek