29/03/24

EK 2022: België neemt vlot de maat van Cyprus

De Red Wolves, de Belgische mannen handbalploeg, versloeg vanavond in Alverberg te Hasselt Cyprus met overtuigende 24 – 7 cijfers. De Red Wolves zochten halfweg de partij de kleedkamers op bij een 13 – 3 stand. Ook in de tweede helft hadden de Belgen geen kind aan Cyprus. De wedstrijd eindigde uiteindelijk op 24 – 7. Aanstaande zondag wordt in Cyprus de return gespeeld. De uiteindelijke winnaar over beide wedstrijden mag in oktober deelnemen aan de laatste voorrondes van het EK 2022.

De Belgen begonnen zeer offensief aan de partij. Tom Robyns zag zijn shot na 37 sec gestopt. Aan de overkant liet Cyprus na anderhalve minuut de kans liggen om op voorsprong te komen. Doelman Jef Lettens ranselde de strafworp uit zijn kooi. Quinten Colman bracht niet veel later de Belgen op voorsprong, 0 - 1. Het was diezelfde Colman die met zijn tweede goal de aanzet gaf van een waar doelpuntenfestival. Ilyas D’Hanis nam in de eerste helft vier goals voor zijn rekening. Na 20 minuten was zijn vierde goal goed voor een 11 – 2 tussenstand. In de laatste 10 minuten van de eerste helft slopen er aanvallend enkele slordigheden in het spel. Ruststand 13 – 3.

Eenzelfde spelbeeld in de tweede helft met een dominante Belgische ploeg die eigenlijk teveel kansen onbenut liet, tot ergernis van coach Arnaud Calbry. Halfweg de tweede helft was het 19 – 4. Vanaf dat moment kabbelde de partij naar zijn einde. De Cyprioten waren te zwak, de Red Wolves te nonchalant. Ondanks de ruime 24 – 7 overwinning was er geen sprake van euforie bij de zelfkritische Belgen.