20/04/24

Historische zege van Thierry Neuville in Monte Carlo

Historische zege van Thierry Neuville in Monte Carlo

Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) op een ongelofelijk knappe manier de Monte Carlo gewonnen, de openingswedstrijd van het WK rally 2020. Neuville kwam zondagochtend na de tweede rit aan de leiding en stond die niet meer af. Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC) eindigde als tweede op 12.6 sec. Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC) begon de dag als leider maar eindigde uiteindelijk als derde op 14.3 sec. Wereldkampioen Ott Tänak (Hyundai i20 Coupe WRC) crashte vrijdagochtend en moest opgeven. In de WK tussenstand is Neuville de eerste leider.

De Monte Carlo 2020 zal als één van de meest spannende en beklijvende edities van de afgelopen jaren de analen ingaan. Gespreid over vier dagen wisselden Ogier, Evens en Neuville elkaar bovenaan het klassement af. De drie rijders waren veel te sterk voor de rest van het deelnemersveld. Na vier dagen intense strijd en zestien klassementsritten won Thierry Neuville voor het eerst in zijn carrière de Monte Carlo. De Belg eindigde op 1, met startnummer 11 in zijn 111e wedstrijd. De zege in Monte Carlo is zijn 13e WK zege.

De overwinning van Neuville in de Monte Carlo is een sensationele overwinning waarvan de basis gelegd werd op donderdagavond. Na een ingecalculeerd behouden start ontbond Neuville al zijn duivels in de 25.49 km lange klassementsrit van Bayons – Bréziers. Een rit die door veel volgers en analisten nu al wordt omschreven als dé klassementsrit van het jaar. Op het beijzelde en besneeuwde parcours toonde de Belg lef, viel hij vanaf de eerste meters aan en maakte hij het verschil in een geweldig moeilijke afdaling om aan de finish 25.5 sec sneller te zijn dan Sébastien Ogier. Ott Tänak kreeg 29.7 sec aan de broek, Elfyn Evans 29.9 sec.

De vreugde van de Belg was van korte duur want na drie snelste ritten van Evans op vrijdagochtend nam de Welshman de leiding over van de Belg. Ott Tänak deed op dat moment niet meer mee. De Est dook halfweg de tweede klassementsrit tegen hoge snelheid van de baan om ettelijke koprollen later op een lager gelegen weg tot stilstand te komen. Samen met zijn co-rijder Martin Järveoja kroop hij uit de totaal verhakkelde wagen. Het duo werd uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht waar ze zaterdagochtend ontslagen werden. Een dramatische start van het WK voor de Est. Vrijdagmiddag ging het iets beter voor Neuville die de dag afsloot me een snelste tijd op 6.4 sec van leider Evans.

Op zaterdag stond er geen maat op Neuville die voluit voor de aanval koos. De Belg won drie klassementsritten en schuwde daarbij geen enkel risico. Op het einde van de dag bleek het een maat voor niets geweest te zijn. Neuville was nog steeds derde op 6.4 sec van leider Evans, een identieke situatie als vrijdagavond. De immer mentaal sterke Neuville zei na afloop van de derde wedstrijddag dat hij op zondag vol voor de zege zou gaan.

Neuville hield woord en na twee snelste tijden zondagochtend nam hij de leiding over van Evans om in de derde rit van de dag de kloof nog wat te vergroten. Bij het ingaan van de powerstage had de Belg 11.1 sec voorsprong op Elfyn Evans en 12.6 sec op Sébastien Ogier. Neuville begon aan de afsluitende powerstage met een kapotte velg, maar dat was geen probleem voor de Belg die zijn vierde snelste tijd van de dag reed en voor het eerst in zijn carrière de Monte Carlo won. Naast de 25 WK punten verbonden aan  de zege kreeg de Belg nog eens 5 extra WK punten door de powerstage te winnen.

In 2017 leek Neuville in de Monte Carlo op weg naar de zege maar een licht contact met een kleine borduur besliste er anders over. In 2019 reed de Neuville eveneens aan de leiding maar verloor hij die toen hij vrijdagmiddag een inschattingsfout maakte en moest omkeren. Na een geweldige inhaalrace kwam de Belg uiteindelijk 2.2 sec tekort om Ogier van zijn zevende zege te houden. In 2020 is het de Belg wél gelukt. Met heel veel inzet, strijdlust en een heel grote portie lef won hij de Monte Carlo 2019. De negen snelste tijden zijn een teken van zijn dominantie. Voor Neuville is het zijn dertiende WK zege in 111 wedstrijden. Neuville is de eerste Belgische winnaar van de moderne Monte Carlo, de tweede in de geschiedenis van de legendarische rally. In 1924 won Jacques Edouard Ledure met een Bignan Sport 11 CV als eerste Belg de Monte Carlo.

Op de slotdag gleed Esapekka Lappi (Ford Fiesta WRC) naar de vierde plaats ten nadele van Sébastien Loeb (Hyundai i20 Coupe WRC) die uiteindelijk zesde werd. Kalle Rovanpera (Toyota Yaris WRC) debuteerde in zijn eerste wedstrijd met een WRC met een vijfde plaats.

Grégoire Munster en Louis Louka (Skoda Fabia R5) haalden als 14e de finish, 5e in WRC3. Een sterk resultaat van Munster die afgelopen week aankondigde dat hij het BRC 2020 met een Hyundai i20 Coupe R5 zal rijden.

De volgende wedstrijd van het WK rally is in theorie de rally van Zweden. Of dat in de praktijk ook zo zal zijn zullen we wellicht tegen het einde van de week weten. In Karlstad is het momenteel zes graden en ligt er geen sneeuw. De temperaturen blijven minstens tot einde deze week positief. De kans dat de rally, net als in 1990, omwille van de zachte weersomstandigheden afgelast wordt is zeer groot.

Copyright BELGA / De Broodplank
Foto met dank aan screenshot WRC+


Ontdek