18/04/24

Moeten we ons zorgen maken om de rally van Zweden?

Moeten we ons zorgen maken om de rally van Zweden?

Van donderdag tot en met zondag wordt de rally van Zweden georganiseerd, de tweede van in totaal dertien wedstrijden die meetellen voor het WK rally 2020. Vanwege de te zachte weersomstandigheden werden vorige week een aantal klassementsritten geschrapt en werd, in samenspraak met de FIA, een nieuw tijdschema vastgelegd. Na een zacht weekend met temperaturen van om en bij de 9 graden in Torsby is er van sneeuw geen sprake.

Na de winterprik van vorige week zette de FIA, de wereldautomobielsportfederatie, na overleg met de rijders het licht op groen voor de organisatoren van de rally van Zweden op groen. Een aantal ritten werden geschrapt waarna de organisatoren met een nieuw rittenschema van elf klassementsritten, zes verschillende, voor de dag kwamen goed voor een totaal van 183.9 competitieve kilometers. Twee dagen voor de start van de rally is er in Torsby en verre omstreken geen vlokje sneeuw te bespeuren.

De rally van Zweden is een winterrally waarbij de rijders gebruik maken van smalle nagelbanden, de enige toegelaten bandensoort tijdens de rally. Op sneeuw en ijs zorgen de nagelbanden voor extra grip maar op gravel breken die studs vanwege de hoge bandentemperatuur af. Bijkomend probleem is dat bij een gebrek aan sneeuw en ijs en door het gebruik van nagelbanden de wegen in geen tijd omgeploegd zullen worden waardoor er heel veel schade aan de wegen zal ontstaan en een tweede doortocht op zaterdag heel erg moeilijk dreigt te worden. Ook op de paardenrenbaan van Karlstad, waar donderdagavond de superspecial gereden wordt, ligt er geen sneeuw.

Moeten we ons zorgen maken om de rally van Zweden? Het antwoord is helaas ja.Het is afwachten op nieuwe informatie van de organisatoren. Ook vandaag en de komende dagen blijven de temperaturen in Torsby en omstreken positief, ’s nachts vriest het lichtjes. Een eventuele afgelasting zou het zoveelste slechte nieuws zijn voor de promotor. Vanwege de bosbranden kon in november de rally van Australië niet gereden worden. De in april geplande rally van Chili werd eerder ook al afgelast vanwege sociale onlusten in dat land. Een derde afgelasting van een WK rally kan de promotor missen als kiespijn.

Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul wonnen eind januari de Monte Carlo, de openingswedstrijd van het WK rally.

Copyright BELGA / De Broodplank
Archieffoto: Hyundai Motorsport

 

 


Ontdek