16/04/24

Rovanperä snelste in shakedown

Rovanperä snelste in shakedown

Kalle Rovanperä (Toyota Yaris WRC) was donderdagvoormiddag, in wat nog maar zijn tweede WK rally op het hoogste niveau is, de snelste in de shakedown van de rally van Zweden. De Fin was 3.5 sec sneller dan teamgenoot Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC). Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC) volgde als derde op 3.6 sec en maakte zo het Toyota podium compleet. Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) reed de achtste tijd.

Het was eerder een ongewoon zicht deze ochtend tijdens de shakedown. Een winters zonnetje, mensen met mutsen, rallywagens met spijkerbanden en totaal geen sneeuw en ijs, laat staan de aanwezigheid van sneeuwmuren waar rijders tegen kunnen leunen. De Fin Teemu Suninen liet zich al snel verrassen, maakte een spin en dook achterwaarts het bos in. Een stevige slipper tegen hoge snelheid die aantoont dat het geen sinecure is om tegen hoge snelheid met spijkerbanden te racen op gravel.

Bij de eerste doortocht lagen de tijden heel ver uit elkaar. Bij de tweede en derde doortocht kroop het veld iets dichter bij elkaar met 19 jarige Kalle Rovanperä uiteindelijk als snelste. De Fin reed het maximaal van vier toegelaten rondjes en reed zijn snelste tijd bij zijn vierde passage.

Thierry Neuville hield het na twee doortochten voor bekeken. De Belg was net als gisteren ook vandaag vrij kritisch. “Het wordt de komende dagen een mix van overleven en goed proberen om te springen met de banden. De omstandigheden zijn niet echt zoals ze horen te zijn maar kijk, er zijn beslissingen genomen en ik dus moet ik mijn job doen. Maar dat wil niet zeggen dat ik ermee akkoord ben. Het enige wat je kan doen om de banden te sparen is minder snel rijden maar het zou dan ook zomaar kunnen dat je gewoon te langzaam bent. Op dit moment kan ik er niet veel over zeggen. We hebben de shakedown enkele keren gereden en de nagels zijn bijna weg. We gaan alles goed moeten analyseren. Morgen gaan we als eerste de baan op. Het is een stap in het onbekende. Het zal erop aankomen om meteen in het goede ritme te zitten. Pas op het einde van de rit zullen we weten of we wel of niet een goede rit gereden hebben” besluit Neuville.

Copyright BELGA / De Broodplank
Foto met dank aan perswebsite Hyundai Motorsport


Ontdek