27/04/24

Elfyn Evans leidt in Zweden. Neuville is zesde.

Elfyn Evans leidt in Zweden. Neuville is zesde.

Er staat voorlopig geen maat op Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC). De Brit sluit de eerste wedstrijddag af als leider.  Evans won vandaag twee van de vier klassementsriten en heeft in de stand 8.5  sec voorsprong op wereldkampioen Ott Tänak (Hyundai i20 Coupe WRC) die eveneens twee ritten wist te winnen. Kalle Rovanpera (Toyota Yaris WRC) is derde op 14.3 sec. Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) sluit de dag af als zesde en volgt op 23.6 sec van Elfyn Evans.

Een sneeuwrally waarbij de deelnemers veelal rijden op bevroren gravelwegen is best bijzonder. Behalve de openingsrit en het begin en einde van de tweede klassementsrit was er nauwelijks sneeuw en ijs te bespeuren. De afsluitende 2.8 km lange klassementsrit van Torsby was een doorsnee gravelrit zoals we die in vrijwel elke gravelrally zien terugkomen, met dat verschil dat de rijders nu rijden met spijkerbanden in plaats van gravelbanden.

In de openingsrit kregen de deelnemers een volledig besneeuwd parcours voor de wielen geschoven.  Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC) was de snelste gevolgd door Ott Tänak (Hyundai i20 Coupe WRC) op 1.1 sec. Kalle Rovanpera (Toyota Yaris WRC) reed de derde tijd en was 2 sec trager dan teamgenoot Evans. Een sterk begin van Rovanpera die half januari met groot overwicht de Artic Lapland rally won, een winterrally die op een volledig besneeuwd parcours gereden werd. Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC) reed de derde tijd me in zijn zog Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) die 4.4 sec trager was dan leider Evans.

De eerste kilometers van de tweede rit van de dag,  de 20.68 km lange rit van Finnskogen, lagen er besneeuwd bij om nadien over te gaan naar een bevroren gravelweg met af en toe een flard sneeuw. Een vreemd zicht en behalve dat moest Neuville als eerste op de weg in een winterrally de baan op de koop toe schoonvegen.  De Belg was 8.4 sec trager dan teamgenoot en wereldkampioen Tänak die de snelste tijd reed.

Ook in de derde rit van de dag stond er geen maat op Evans die 8.2 sec sneller was dan teamgenoot Ogier en 10.1 sec dan Neuville die zesde blijft en de kloof met Evans ziet groeien tot 22 sec. “Het is vrij moeilijk. We hebben geen sneeuw en geen spoor. We hadden een goed ritme, dus we zullen alles blijven geven en zien hoe het verder loopt” zei Neuville bij aan de finish van de derde klassementsrit. Dankzij de tweede tijd schoof Kalle Rovanpera op naar de tweede plaats ten nadele van Tänak die naar drie zakte en nu volgt op 8.7 van Evans.

Elfyn Evans sluit de dag af als leider en bevestigt daarmee zijn goede prestaties van in de Monte Carlo. Ott Tänak is voorlopig tweede en lijkt mentaal niets over te hebben gehouden aan zijn indrukwekkende crash van in de Monte Carlo. Kalle Rovanpera verloor in de slotrit een handvol seconden en één positie toen hij de motor van zijn Toyota in de eerste haarspeldbocht liet afslaan. Toch mag de 19 jarige Fin, in wat nog maar zijn tweede WK rally met een WRC is, tevreden terugblikken op zijn wedstrijddag.

Zesvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC) is vierde op 17.8 sec van zijn teamgenoot Elfyn Evans en 3.5 sec van zijn jonge Finse teamgenoot Rovanpera. Esapakka Lappi (Ford Fiesta WRC) is vijfde op 20.9 sec van Evans en heeft op zijn beurt 2.7 sec voorsprong op Thierry Neuville die vandaag als eerste de baan op moest en als ‘veger’ van dienst nogal wat tijd verloor.

Op zaterdag worden dezelfde vier klassementsritten van vandaag gereden.  De rally van Zweden eindigt zondag kort na de middag.

Copyright BELGA / De Broodplank
Foto met dank aan Hyundai Motorsport official press website


Ontdek