26/04/24

Elfyn Evans op een zucht van de eindzege

Elfyn Evans op een zucht van de eindzege

Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC) is goed op weg om na zijn eerste WK zege in de rally van Groot-Britannië in 2017, nu in Zweden zijn tweede WK rally te winnen. Evans domineerde ook de tweede wedstrijddag. De Welshman won drie van de vier klassementsritten en heeft in de stand comfortabele voorsprong van 17.2 sec op wereldkampioen Ott Tänak (Hyundai i20 Coupe WRC). Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC) is derde op 28.8 sec van teamgenoot Evans. Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) sluit de dag af als zesde op 39.2 sec van de leiding. Omwille van de zachte weersomstandigheden hebben de organisatoren beslist om de 21.19 km lange klassementsrit van Likenäs op zondag slechts één keer te rijden. 

De zachte temperaturen in combinatie met een lokale regenbui zorgden ervoor dat de deelnemers dezelfde ritten als gisteren in totaal andere omstandigheden dienden af te werken. Vandaag was de temperatuur in de tweede rit van de dag 10 graden hoger in vergelijking met gisteren. Op sportief vlak zorgde dat evenwel voor geen wijzigingen. Elfyn Evans won zaterdagvoormiddag alle drie de ritten en nam op die manier een stevige optie op eindwinst. 21.19 km scheiden Evans van zijn tweede WK zege ooit, zijn eerste voor Toyota. In die laatste klassementsrit, tevens powerstage, zijn extra punten te verdienen.

Evans heeft een comfortabele voorsprong van 17.2 sec op Ott Tänak die op zijn beurt een mooie kloof van 11.6 sec heeft op Sébastien Ogier. De Franse zesvoudige wereldkampioen zit in een flink gevecht verwikkeld met de 19 jarige Kalle Rovanperä (Toyota Yaris WRC) wiens vader, Harri Rovanperä, exact negentien jaar geleden de rally van Zweden won. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Rovanperä morgen zijn kans zal mogen gaan en dus lijkt teamgenoot Ogier zeker van zijn derde plaats. De strijd voor de vijfde plaats blijft een heel klein beetje spannend. Esapekka Lappi (Ford Fiesta WRC) heeft 4.5 sec voorsprong op Thierry Neuville die de laatste klassementsrit van de dag won en de strijd voor die vijfde plaats nog niet heeft opgegeven.

De zachte weersomstandigheden blijven deze rally van Zweden intussen verder beheersen. De wedstrijdleiding liet zaterdagvoormiddag weten dat omwille van de voorspelde regen van zondagochtend de 21.19 km lange klassementsrit van Likenäs morgen slechts één keer zal gereden worden in plaats van de geplande twee keer. Donderdagavond werd ook al de eerste rit in Karlstad geannuleerd. Eerder op de week werden er ook al zeven klassementsritten geschrapt waardoor er in totaal slechts negen van de aanvankelijk geplande achttien ritten gereden worden.

Copyright BELGA / De Broodplank
Foto met dank aan Hyundai Motorsport

 

 

 


Ontdek