25/09/20

Het BK-rally kondigt zich veelbelovend aan

Het BK-rally kondigt zich veelbelovend aan

Met de rally van Haspengouw wordt dit weekend de eerste van in totaal negen wedstrijden georganiseerd die deel uitmaken van het BK rally. Met meer dan een handvol titelkandidaten is het vooraf onbegonnen werk om te voorspellen wie in de voetsporen van titelverdediger Adrian Fernémont zal treden.

Na een ongelofelijk spannende ontknoping in de rally van de Condroz, de slotwedstrijd van het BK, had Adrian Fernémont genoeg aan de vierde plaats om zijn eerste titel te pakken. Fernémont won vorig jaar  twee wedstrijden: de rally van Wallonië en de East Belgian Rally. Fernémont rijdt dit jaar opnieuw met een Skoda Fabia R5, eentje die een flinke update heef gekregen.

De kampioen mag zich opmaken voor concurrentie, véél concurrentie. Kris Princen wil namelijk zijn titel terug. Princen won vorig seizoen drie wedstrijden met de VW Polo R5 (Haspengouw, TAC, Sezoens) om na een tegenvallende Omloop van Vlaanderen met slaande deuren het team te verlaten om vervolgens onderdak te vinden bij PTR, het team van Pieter Tsjoen. De Polo werd ingeruild voor een Skoda Fabia R5. Dit seizoen jaagt Princen met twee verschillende copiloten in een Citroën C3 R5 op de titel. De Limburger verkaste naar DG Sport en krijgt de steun van Citroën Belux. Behalve de wagen van Princen steunt de invoerder ook Guillaume de Mevius wiens wagen eveneens door DG Sport geprepareerd wordt.

Ook Sébastien Bedoret geniet de steun van de invoerder én van een voormalig Belgisch kampioen. Ook dit jaar rijdt Bedoret de officiële Skoda Fabia R5 voor en mag hij rekenen op de steun van Freddy Loix. Bedoret kon vorig jaar de titel al ruiken maar ging in de slotrit van de rally van de Condroz van de baan waardoor hij uiteindelijk in de eindstand van het BK als derde eindigde.

Met Hyundai is er een derde invoerder die officieel deelneemt aan het BK Rally. Junior kampioen Grégoire Munster vormt opnieuw team met Louis Louka en start dit jaar met een Hyundai i20 R5. Hij krijgt hiervoor de steun van Hyundai Belux. Munster maakt ook deel uit van Hyundai Motorsport Customer Racing en zal dit jaar ook enkele WK rally’s rijden. Munster meteen afschilderen als een titelkandidaat is overdreven, maar het is algemeen geweten dat de gemotiveerde Munster een snelle leerling is. Als hij erin slaagt om op regelmaat punten te scoren dan kan hij een kwaaie klant worden.

Dat kan ook gezegd worden van Vincent Verschueren die terugkeert naar het merk waar voor hem destijds alles begon, Volkswagen. De VW Polo R5 die hij nu zal inzetten is totaal niet meer te vergelijken met de S2000 versie die hij vroeger bestuurde. De Oost-Vlaming won in 2017 de titel en werd vicekampioen in 2018. Na een tegenvallend seizoen in 2019 wil hij dit jaar opnieuw een stevig mondje meepraten in het titeldebat. Ook Verschueren geniet de steun van de invoerder.

In acht van de negen rally’s kan een deelnemer punten scoren. Wanneer hij in alle negen rally’s aan de start komt moet hij vooraf aangeven in welke rally hij géén punten wil scoren. Op het einde van het seizoen tellen de zes beste resultaten mee. Om het BK nog aantrekkelijker te maken zullen voortaan niet acht maar vijftien rijders punten kunnen scoren, zowel algemeen als in hun klasse.

Copyright BELGA / De Broodplank
Foto met dank aan Skoda België


Ontdek