20/04/24

Princen en De Mevius hebben titelambities

Princen en De Mevius hebben titelambities

Kris Princen neemt dit jaar met een officiële Citroën C3 R5 deel aan het BK Rally. De wagen wordt klaargestoomd door DG Sport. De Limburger rijdt acht van de negen wedstrijden te beginnen met de rally van Haspengouw, een wedstrijd die hij in het verleden al vijf keer wist te winnen. Een record dat Princen nu deelt met Patrick Snijers en Pieter Tsjoen.

Kris Princen komt goed voorbereid aan de start van de openingswedstrijd van het kampioenschap. De dubbele kampioen (1999 – 2018) maalde al heel wat testkilometers af. “Alles samen heb ik tussen de 350 à 400 km kunnen testen, waaronder zo’n 220 km ontwikkelingstesten georganiseerd door Citroën. In vergelijking met het begin van vorig seizoen heb ik de indruk dat ik mijn wagen beter onder de knie heb, wat me wel vertrouwen inboezemt. Ik voel me helemaal klaar om zaterdag van start te gaan. Wanneer je bijna een volledig programma afwerkt is de titel een logisch doel. Maar makkelijk wordt dat niet. Met Adrian Fernémont en Sébastien Bedoret komen twee rijders waarmee ik vorig jaar de strijd ben aangegaan opnieuw op mijn pad. Voeg daar zeker mijn teamgenoot Guillaume de Mevius aan toe. Vincent Verschueren moet zich aanpassen aan zijn nieuwe wagen maar ook hij is altijd een te duchten concurrent. Maar met die rijders die ik opnoem zal het wellicht niet blijven. Links of rechts zal er nog wel iemand opstaan.”

Met vijf zeges is Princen één van de topfavorieten voor eindwinst in de rally van Haspengouw, zijn thuiswedstrijd. “De Haspengouw op natte wegen kan een heel lastige uitdaging worden, zeker met de modder die aan de banden blijft kleven en al die weilanden langs de wegen, stuk voor stuk valkuilen waar je heel wat tijd kan verliezen als je er een foutje maakt. Ik wist deze rally al vijf keer te winnen, net zoals Patrick Snijers en Pieter Tsjoen, en bij een nieuwe overwinning word ik dus zegerecordhouder in Landen. Ik wil dus winnen, maar als ik na twee of drie chronoritten merk dat het vertrouwen er niet helemaal is, dan ben ik bereid om mijn ambities wat terug te schroeven. Het belangrijkste is om deze start van het seizoen niet te missen.”

Hoewel hij op de Haspengouwse proeven over minder ervaring beschikt dan Kris Princen heeft Guillaume de Mévius dan weer het voordeel dat hij de Citroën C3 R5 door en door kent, want hij bestuurde de wagen ook al vorig seizoen. “Ik ben na een winterstop van meer dan drie maanden vooral blij dat ik opnieuw een wedstrijd kan rijden. Omdat het de eerste rally van het seizoen is, zal het voor iedereen opnieuw wat wennen worden. Het wordt dus moeilijk om op voorhand al een strategie vast te leggen. Wat wel zeker is, is dat ik dit seizoen met het kampioenschap in mijn achterhoofd aan de start sta, vast van plan om bij elk van mijn wedstrijden zwaar te scoren. Dat betekent ook dat ik soms wat zal moeten inhouden, om zo zeker te zijn van een goed resultaat. Gezien het niveau van de concurrentie telt elk detail, en daar komt mijn kennis van de auto zeker van pas, toch aan het begin van het seizoen. Kris rijdt een thuiswedstrijd, en vormt voor mij zo een perfect vergelijkingspunt. Wat het parcours betreft: het mist allicht wat bochten, en zal door de modder en de koude heel lastig en verraderlijk zijn. De verschillen zullen niet groot zijn, en willen we met onze twee Citroën C3 R5 een goed resultaat neerzetten, dan zullen we snel bij de les moeten zijn.”

Copyright BELGA / De Broodplank
Foto met dank aan DG Sport Compétition


Ontdek