20/04/24

Ghislain de Mevius wint rally van Haspengouw

Ghislain de Mevius wint rally van Haspengouw

Ghislain de Mevius (Skoda Fabia R5) heeft de rally van Haspengouw gewonnen. De Mevius had na een onwaarschijnlijke ontknoping 25.3 sec voorsprong op Kris Princen (Citroën C3 R5). De Limburger was op weg naar zijn zesde zege in zijn thuiswedstrijd tot hij halfweg de slotrit lek reed en uiteindelijk als tweede eindigde. Belgisch Kampioen Adrian Fernémont (Skoda Fabia R5) reed eveneens lek in die slotrit en eindigde als derde. Fernémont kon zijn podiumplaats nipt veilig stellen en hield uiteindelijk 2.3 sec bonus over op Grégoire Munster (Hyundai i20 R5) die als vierde eindigde en kan terugblikken op een foutloos debuut met zijn nieuwe wagen.

Ghislain de Mevius reed deze ochtend de snelste tijd in de openingsrit van de rally van Haspengouw en logischerwijze de eerste leider. Halfweg de wedstrijd had De Mévius drie van de zes gereden ritten gewonnen en had hij een kloofje van 7.9 sec geslagen op eerste achtervolger Kris Princen. Sébastien Bedoret (Skoda Fabia R5) ging in de tweede klassementsrit van de baan en verloor net geen kwartier. Een slecht begin van het kampioenschap voor de jonge Bédoret.

Op het einde van de tweede ronde van vier klassementsritten gooide storm Jorge het klassement overhoop. Op de gekende kasseiweg in Velm volgde de ene schuiver de andere op. Princen kwam ongeschonden uit een fameuze plensbui, reed de snelste tijd en nam de leiding over van Ghislain de Mevius. Guillaume de Mevius (Citroën C3 R5) reed twee keer lek en verloor net geen drie minuten. De Fransman William Wagner (Citroën C3 R5) schoof na een snelste tijd in de tweede rond op naar de derde plaats en ontpopte zich tot de revelatie van de rally.

In de laatste ronde van vier klassementsritten bleef het bijzonder spannend tussen Princen en De Mevius en was de kloof, met nog twee ritten voor de boeg, 0.2 sec in het voordeel van Princen. Net voor de start van de slotrit had Princen 2.7 sec voorsprong op De Mevius en stak hij de hand uit naar een zesde zege in zijn thuisrally. Helaas voor Princen besliste een lekke band er anders over. De Limburger reed halfweg de slotrit lek en verloor behalve de leiding ook nog eens 28 sec. Princen zakte naar de tweede plaats.

Nog meer drama in het slot van de rally van Haspengouw want ook Adrian Fernémont reed lek in die slotrit. Fernémont moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde plaats. Nadat ook William Wagner twee keer lek reed in die slotrit schoof Grégoire Munster op naar de vierde plaats. De jonge Munster kwam 2.1 sec tekort voor zijn eerste podium in het BK rally. Vincent Verschueren (VW Polo R5) eindigde als vijfde voor William Wagner die van de derde naar de zesde plaats zakte.

Voor Ghislain de Mevius is de zege in de rally van Haspengouw zijn eerste zege in het BK rally. “In die slotrit heb ik nog alles gegeven maar ik dacht dat het niet meer zou lukken. De wagen was perfect. Zo’n eerste zege is leuk en een goede manier om het kampioenschap te beginnen.”

Bij de junioren begint Gillyes Pyck (Peugeot 208) met een zege aan het kampioenschap. Na een spannende strijd met Charles Munster (Opel Adam R2) komt die laatste 0.6 sec tekort voor zijn eerste zege bij de Junioren.

De volgende wedstrijd van het Jobfixers Belgian Rally Championship komt er over twee weken al aan. Dan wordt de rally van Spa gereden.

Copyright BELGA / De Broodplank
Foto met dank en toestemming van Jobfixers Belgian Rally Championship - official website


Ontdek