20/04/24

Ogier op kop in Mexico. Neuville moet opgeven.

Ogier op kop in Mexico. Neuville moet opgeven.

Na afloop van de tweede wedstrijddag staat Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC) in de rally van Mexico aan de leiding. De Fransman heeft 13.2 sec voorsprong op Teemu Suninen (Ford Fiesta WRC). Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC) is derde op 33.2 sec en heeft op zijn beurt slechts 0.2 sec voorsprong op de vierde in de stand, Ott Tänak (Hyundai i20 WRC). Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC) en Dani Sordo (Hyundai i20 Coupe WRC) moesten beiden opgeven met aparte technische problemen terwijl de wagen van Esapekka Lappi (Ford Focus WRC) volledig uitbrandde.  Of Neuville vandaag nog van start gaat is nog niet geweten. 

Sébastien Ogier kwam na afloop van de tweede klassementsrit van de dag aan de leiding op een moment dat Ott Tänak met ophangingsproblemen geconfronteerd werd. Helemaal afstand nemen van Suninen, die optimaal gebruik maakte van een betere startpositie, kon hij niet. Na twee wedstrijddagen en elf klassementsritten is het verschil tussen Ogier en Suninen slechts 13.2 sec. Als Ogier deze rally zou winnen zou het zijn zesde eindzege in Mexico zijn waarmee hij dan het zegerecord van Sébastien Loeb zou evenaren.

De tweede plaats van Suninen is vooral een schrale troost voor M-Sport dat eerder op de dag via de rechtstreekse uitzending machteloos moest toekijken hoe de wagen van Esapekka Lappi volledig uitbrandde. De Fin was met een brandende wagen toegekomen aan de finish. De stewards spoten vijf brandblussers leeg maar slaagden er niet in om de brand te blussen. Lappi reed daarop verder naar een verlaten plek, liet zijn wagen achter die luttele seconden veranderde in een enorme vuurbol. In diezelfde klassementsrit had Dani Sordo een klein brandje kunnen bedwingen. De Spanjaard slaagde er echter niet in om zijn wagen te herstellen en moest opgeven. Eerder op de dag had hij in dezelfde rit ook mechanische problemen ondervonden, maar toen slaagde hij er wel in een herstelling uit te voeren.

Het rechtstreekse gevolg van de brand van Lappi was dat de brandweer massaal naar de plaats van het onheil was afgezakt. Omdat er twijfel rees dat zij niet op tijd hun posities opnieuw zouden kunnen innemen besloot de organisatie om de twee daaropvolgende ritten te annuleren. Niet veel later kwam de wedstrijdleiding terug op die beslissing. KP 8 werd effectief geannuleerd maar KP 9 kon doorgaan. Neuville begon uitstekend aan die rit tot plotseling zijn wagen snelheid minderde, de Belg zijn Hyundai aan de kant moest zetten en de strijd moest staken.

Zowel het mechanisch probleem van Sordo als dat van Neuville wordt door het team onderzocht. Over de oorzaak werd niet gecommuniceerd, wellicht omdat op het moment dat er gecommuniceerd werd ook nog geen oorzaak bekend was. Neuville reed op het moment van opgave op de derde plaats en stond voor aanvang van de rally van Mexico, samen met Elfyn Evans aan de leiding in de WK-tussenstand. Neuville hoopt aan de start te kunnen komen van de derde wedstrijddag die zaterdagnamiddag omstreeks 16.00 u Belgische tijd van start gaat.

Copyright BELGA / De Broodplank
Foto screenshot WRC+


Ontdek