25/04/24

#Rusthuizenbereikbaar wil sociale recessie vermijden en eenzaamheid tegengaan

#Rusthuizenbereikbaar wil sociale recessie vermijden en eenzaamheid tegengaan

De Limburgse ondernemers Bart Wolfs en Judith Ketelslegers hebben samen met een groep van 34 vrijwilligers, waaronder heel wat collega ondernemers, een platform gecreëerd dat het mogelijk maakt voor mensen in rusthuizen om op een gebruiksvriendelijke manier, door middel van een eenvoudig videogesprek, met elkaar in contact te treden. #rusthuizenbereikbaar werd vrijdagochtend voor het eerst in gebruik genomen.

Iedereen voelt de impact van de genomen maatregelen betreffende het coronavirus. De voorbije week kregen we tot vervelens toe te horen dat we sociale afstand moesten houden. Iedereen lijdt daaronder. Jongeren mogen hun vrienden niet meer ontmoeten, werknemers werken veelal van thuis en het familiebezoek wordt ten stelligste afgeraden. Het virus treft vooral ouderen. Die bevolkingsgroep wordt dubbel geraakt want oma of opa een bezoekje brengen mag niet meer. Het verbod inspireerde Bart Wolfs, zaakvoerder van softwarebedrijf Cats & Dogs. “Mijn schoonmoeder heeft een eerste fase van dementie en zit noodgedwongen in een rusthuis. Sinds de strengere maatregelen werden afgekondigd, is het niet meer mogelijk om haar te bezoeken of om met haar in contact te treden. Voor mensen in deze fase van dementie is sociaal contact cruciaal om hun familie te herkennen. Sociaal contact is belangrijk in deze barre tijden. Niet alleen voor mijn schoonmoeder, maar voor alle mensen die nu om de één of andere manier geen bezoek mogen ontvangen. Vandaar het idee om te gaan videochatten. Je praat en je ziet elkaar tegelijk. Zo breng je toch wat warmte bij de mensen voor wie die warmte bedoeld is. Met het project #rusthuizenbereikbaar willen we erover waken en als het even kan voorkomen dat mensen zich eenzaam gaan voelen. Het is onze manier om een eventuele sociale recessie tegen te gaan.”

Sinds het afkondigen van de eerste verstrengde maatregelen van vorige week donderdag ondernam Bart Wolfs actie. Hij trad in contact met collega-ondernemer Judith Ketelslegers waarna er een oproep gelanceerd werd via LinkedIn, het sociale netwerk waar heel veel ondernemers op aangemeld zijn. “Tot onze grote verbazing boden heel wat ondernemers hun hulp aan. Gratis en voor niets omdat ze de noodzaak van dit project inzien en het een warm hart toedragen” zegt Judith Ketelslegers. “Op acht dagen tijd is een idee omgezet in een gebruiksvriendelijke manier om in contact te komen met mensen in rusthuizen. Ik sta er met open mond naar te kijken.”

“Mensen op leeftijd hebben meestal een gewone gsm en geen smartphone en als ze die toch hebben zijn ze mogelijk niet vertrouwd met facetime en/of videobellen”, zegt Bart Wolfs. “Om zowel de rusthuisbewoners en vrienden en familieleden in staat te stellen om met elkaar in contact te treden hebben we voor beide groepen een gebruiksvriendelijke handleiding geschreven waardoor iedereen in een mum van tijd via het internet met elkaar kan praten. Hoe vet is dat!”

Sinds gisteren is de website www.rusthuizenbereikbaar.be online waar iedereen de handleiding kan downloaden om nadien met oma, opa, broer, zus, vriend en/of vriendin in contact te komen. “Als het niet meteen zou lukken dan helpt BEEGO graag een handje. BEEGO is een startup die informaticastudenten uitstuurt om mensen thuis kunnen helpen met IT-problemen. Sinds het ontstaan van deze crisis bieden ze gratis online-hulp” zegt Judith Ketelslegers. “Laat ons met zijn allen enkele minuten per dag vrijmaken om met iemand te praten. Een vriendelijke goede dag, een woordje van troost of een leuk gesprek. Het kan en het mag. Met videobellen zie je elkaars glimlach terug. Dat is ontzettend mooi.”


Ontdek