25/02/21

Ieper mag nog steeds hopen op WK

Ieper mag nog steeds hopen op WK

Vandaag maakte de promotor van het WRC via een persbericht de nieuwe WK-kalender publiek. Op die kalender staan acht wedstrijden waarvan er met de Monte Carlo, Zweden en Mexico al drie rally’s gereden werden.  In september herneemt het WRC met nieuwkomer Estland waarna het via Turkije, Duitsland en Italië richting finale in Japan gaat. Vijf wedstrijden al kunnen er dat nog meer worden want de promotor laat de deur op een kier voor de rally’s van Ieper en Kroatië.

De eerste post-corona WK-rally wordt meteen een nieuwkomer: de rally van Estland. Estland is het 33e land dat sinds het ontstaan van het WK in 1973 een rally van het wereldkampioenschap organiseert. De rally van Estland organiseert op vrijdag de shakedown gevolgd door een ceremoniële start. Op zaterdag en zondag worden er telkens twee ronden gereden.

Van Estland gaat het richting Turkije, eind september … al kan die datum nog veranderen waardoor er ruimte op de kalender komt voor de rally van Ieper. “Het kampioenschap zal minstens acht evenementen omvatten en de WRC Promotor zal zijn reeds vergevorderde gesprekken met de Ypres Rally (2 - 4 oktober) voortzetten, met de bedoeling om België binnenkort als een ander beschikbaar gastland te presenteren. De gesprekken met de Kroatische federatie worden ook verdergezet” staat te lezen in een persbericht van de promotor.

Met dit citaat geeft de WRC Promotor aan dat de kans dat de Ypres Rally alsnog wordt opgenomen op de vandaag gepubliceerde WK-kalender nog steeds reëel is. Turkije houdt daarvoor de sleutel in handen. De organisator van de Ypres rally stelt zich discreet op in dit dossier om zo alle kansen op een eerste WK-rally in België te vrijwaren. Yves Matton, directeur rally bij de FIA, houdt eveneens de lippen stijf op elkaar. Het zegt alles over de mogelijkheid dat de rally van Turkije alsnog vervroegd wordt. De kans dat dit gebeurt is zeer reëel waardoor Ypres Rally alsnog aan de kalender kan worden toegevoegd en begin oktober de allereerste Belgische WK-rally zou kunnen organiseren. Een beslissing wordt over twee weken verwacht.  Ieper zou dan van 2 tot 4 oktober, twee weken na Turkije en twee weken voor de rally van Duitsland georganiseerd worden.

Kalender

1 Monte-Carlo 23 - 26 januari : Thierry Neuville
2 Zweden 13 - 16 februari : Elfyn Evans
3 Mexico 12 - 15 maart : Sébastien Ogier
4 Estland 4 - 6 september
5 Turkije 24 - 27 september
6 Duitsland 15 - 18 oktober
7 Italië 29 oktober - 1 november
8 Japan 19 - 22 november


Ontdek