04/03/21

Sordo houdt Neuville en Ogier af.

Sordo houdt Neuville en Ogier af.

Dani Sordo heeft voor het tweede jaar op rij de rally van Sardinië gewonnen. Voor de Spanjaard is het zijn nog maar zijn derde zege in 170 WK-rally’s. Sordo heeft in de eindstand 5.1 sec voorsprong op teamgenoot Thierry Neuville. Sébastien Ogier  volgt als derde op 6.1 sec van winnaar Sordo en op 1 sec van Neuville. De door Neuville gisteren aangekondigde teamorders konden vanwege de kleine tijdsverschillen niet toegepast worden. Als Sordo na de finish 10 sec straftijd zou nemen, omdat hij zich één minuut te laat zou aanmelden aan de tijdscontrole, zou hij niet één maar twee plaatsen verliezen en dus derde worden. Bij de huidige eindstand heeft Hyundai de dubbel: 1 en 2. Voor het team heeft de merkentitel absolute prioriteit.

Dani Sordo kwam vrijdag na afloop van de eerste lus van 4 klassementsritten aan de leiding. De Spanjaard profiteerde optimaal van zijn startpositie en een schoongeveegd parcours. Op zaterdag pareerde hij de aanvallen van Ogier en Neuville om zo met een voorsprong van 27.4 sec op eerste achtervolger Ogier aan de slotdag te beginnen. Zondagochtend zag Sordo na afloop van de eerste klassementsrit zijn voorsprong gehalveerd om zich nadien te herpakken. Ook in de slotrit verloor hij nog wat tijd en mengde hij zich niet in de strijd voor de powerstage punten. Bij aankomst had de Spanjaard 5.1 sec voorsprong op zijn eerste achtervolger.

Net als in 2018 wipte Thierry Neuville in de slotrit over Ogier. Twee jaar geleden leverde hem dat de zege op, vandaag de tweede plaats. Op zaterdag sprak Neuville openlijk over eventuele teamorders maar uiteindelijk bleken die niet mogelijk. Als Sordo zich opzettelijk te laat zou aanmelden aan de laatste tijdscontrole dan zou hij 10 sec straftijd krijgen en daardoor niet één maar twee plaatsen verliezen. Neuville zou dan iets meer inlopen op Ogier maar Hyundai zou als merk dan punten verliezen. De dubbel levert Hyundai 43 punten op. De eerste en de derde plaats zou het team 40 punten opleveren. De prioriteit van het team ligt bij de constructeurstitel.

Zowel Ogier, een minder goede startpositie en veegwerk op vrijdagnamiddag, als Thierry Neuville, die twee keer de motor liet afslaan in een haarspeldbocht en op zaterdag een hooibaal aantikte, kenden geen feilloze rally. Beide rijders maakten er wel een bijzonder hoogstaande finale van. In de WK-tussenstand bij de rijders blijft Elfyn Evans leider. De Welshmen heeft 14 punten voorsprong op Sébastien Ogier. Thierry Neuville is derde in de WK-stand en volgt op 24 punten van Evans en op 10 punten van Ogier.

Adamo: je hoeft geen Einstein te zijn om te weten dat het moeilijk is om te spelen

Teambaas Andrea Adamo was aan de finish een tevreden man. “Dani speelde deze ochtend met mijn hart door plotseling zoveel tijd te verliezen. Thierry heeft een fantastische rally gereden en Ott won de powerstage. Ik ben bijzonder fier op mijn rijders. Ik weet niet of zij mij of ik hun verdien.”

Toen Adamo gevraagd werd of er nog een positiewissel zat aan te komen antwoordde hij in zijn eigen gekende stijl. “Kijk naar het verschil. Je hoeft geen Einstein te zijn om te weten dat het moeilijk is om te spelen. Ik ben blij voor Dani. Ik weet hoe close hij was met Laura Salvo. Mijn gedachten zijn met haar en bij haar familie.”  Laura Salvo verongelukte gisteren tijdens een rally in Portugal. De Spaanse co-rijdster was 21 jaar.

De volgende halte in het WK-rally is België waar van 20 tot 22 november met de Ypres Rally de voorlaatste wedstrijd van het WK-rally gereden wordt.

 


Ontdek